A jegybanki alapítványokat is beszámítaná az államadósságba az Eurostat

2018.04.23. 12:29

A legutóbbi állam-háztartási adatok közzétételekor a Központi Statisztikai Hivatal már beleszámította az államadósságba az Eximbankot, ugyanakkor a legfrissebb Eurostat-jelentés alapján az uniós statisztikai hivatal szerint a Magyar Nemzeti Bank alapítványait és vállalkozásaikat is az államháztartási körön belül kellene elszámolni – írja a Portfolio.hu.

A jelentés szerint az Eurostat fenntartásokkal kezeli a magyar államháztartásra vonatkozó adatokat a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak műveletei miatt.

Az alapítványok alapításukkor vagyonukat elég nagy részt állampapírba fektették, amit azóta az Európai Központi Bank felszólításának hatására fokozatosan építenek le, 2015 végén még 210 milliárd forint feletti állampapírvagyonnal rendelkeztek, tavaly ez már 40 milliárd forint alá csökkent. Ha az MNB alapítványait államháztartási körön belül kellene elszámolni, akkor megugrana az államadósság.

Az Eurostat az útmutatása mellett a magyar álláspontot összefoglaló válaszlevelet is közzétette a honlapján: eszerint az alapítványok a kormánytól függetlenül működnek, ezért az ügyben tárgyasokat folytató Központi Statisztikai Hivatal álláspontja szerint nem indokolt az alapítványok statisztikai besorolásának megváltoztatása.

A tavalyi évben az Eximbank besorolásával együtt számított GDP-arányos államadósság a 2016-os 76 százalékos szintről 2017-ben 73,6 százalékra, a korábbi módszertan szerint 73,9 százalékról 71,7 százalékra csökkent. Az elszámolási vitáról itt írtunk részletesebben.