Szilvia
5 °C
16 °C

Felvirágoztatta a ragasztóeladást a műtakony

shutterstock 1044966544
2018.05.05. 16:51

Az elsős lányom pár hónapja azzal jött haza, hogy műtaknyot szeretne készíteni otthon. A kilencvenes években még műtakonynak vagy takonylabdának hívtuk, mostanában az elegánsabb slime, esetleg a kevésbé elegáns putty néven fut, de a lényege nem változott.

Tudják, ez az a nyúlós, ragacsos, tapadós, táguló, rugalmas, nedves, puha, mancsingolós izé, amit meglepően jó érzés fogdosni.

Tele vannak vele a játékboltok, ezt nyomatják a tévéreklámok, erre a kislányom közli, hogy otthon is el lehet készíteni.

Oké, fogom az internetet, olvasom a recepteket, kell bele borotvahab, testápoló, étkezési keményítő, kicsi víz, egy gyógyszertárban kapható borax glicerin nevű recept nélkül kapható gyógyszer, valamint ragasztó. Össze kell gyúrni a megfelelő arányokban kimért hozzávalókat és heló.

Innentől pedig annyira egyszerű a dolog, hogy egy kisgyerek is elkészítheti:

A beszerzési körutam elején meglepetést okoz, hogy a budapesti gyógyszertárban azt mondja az eladó, hogy annyira sokan viszik a boraxot a műtakony miatt (pedig amúgy ez a gyógyszer a nyálkahártya gombás fertőzése, valamint a cukorbetegek külső nemi szervei körül kialakuló bőr-soorjának kezelésére alkalmas ecsetelő), hogy a vezetőségük úgy döntött, egy vásároló egyszerre csak egyet vehet.

Később kiderül, hogy több másik patikában viszont simán vehetek egyszerre több borax-oldatot is (700 forint körüli áron). Aztán ahogy nézem a tinédzser youtuberek videóit, a női magazinok tesztjeit, és ahogy szélesedik műtakony-ügyi tudásom, úgy derül ki, hogy majdnem az összes recept egy konkrét ragasztót ajánl: a Nebuló nevűt.

Pedig 

valójában bármilyen vízbázisú, oldószermentes ragasztó (sőt, az is lehet, hogy bármilyen ragasztó) alkalmas a slime-hoz,

mégis a Nebulóért őrülnek meg a szülők és gyerekeik. Legalábbis egy csomó fővárosi írószerboltban mondták az eladók, hogy tizesével-huszasával viszik az emberek, egy helyen még azt is mondták, hétfőn rendeltek egy raklappal Nebulót, szerdára meg el is fogyott. Gyorsan fel is hívtam azt a céget, amelyik ezt a ragasztót gyártja.

Lőrincz Bence, a Nebulót gyártó Nebu-Chem Kft. ügyvezetője azt mondta, már 2017 szeptemberében érezhető volt eladásaikon a változás. „Tavaly ősszel kezdődött a slime-őrület, októberben a korábbi évek adataihoz képest nagyon megugrott a kenőfejes ragasztónk értékesítése. A trend azóta is kitart, a csúcsa idén februárban volt. Tavalyi év utolsó, illetve idei év első negyedévében a szokásos ragasztó mennyiség többszörösét értékesítettük, ragasztónk 1983-as indulása óta ennyi ragasztót, év ennek az időszakában soha nem adtunk el” - fogalmazott.

Az iskolai ragasztó kereskedelem szezonális termék lenne egyébként, értelemszerűen az iskolakezdéshez kötődik. „Májusban indul az iskolaszezon, augusztusban csúcsosodik, és azt vettük észre, hogy ugyanúgy gyártani kell a ragasztót, azóta is kitart” - tette hozzá az ügyvezető.

A cég egy ideje már palackos nagykiszerelésben is árusítja a ragasztót, ezen külön fel is tüntették, hogy slime-ozáshoz ajánlják.

A gyógyszer is fogy

Egyébként nemcsak a ragasztó, a recepthez szükséges borax oldat felvásárlása is növekszik itthon az otthoni slime-ozás miatt az utóbbi időben. Ennek a gyógyszernek, amit a mindent elsöprő slime-divat előtt főként kisbabáknak való szájpenész elleni szerként alkalmazták, kiváló nedvesség-kivonó hatása van, és általa lesz jól mancsolható a műtakony.

Dr. Zacher Gábor szerint egyébként a borax glicerin használata a szájpenészre egyáltalán nem korszerű, és csúnya mellékhatásokat okozhat. Ezt jó tudni, ha az ember otthoni slime-ot készít, érdemes dr. Novák Hunor gyerekorvos részletes cikkét elolvasni szájpenész és borax témakörben, és alaposan elmagyarázni a gyereknek, hogy semmiképp se vegye a műtaknyot a szájába.

Mert hogy a boraxot is veszik, mint a cukrot, dr. Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke és a Phoenix Pharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. igazgatóság elnöke legalábbis az Indexnek azt mondta, az utóbbi fél évben több mint kétszeresére nőtt ennek a gyógyszernek az eladása. "Nagyon helyesnek tartom, hogy ha a gyógyszertárak úgy döntenek, egyszerre csak egyet adnak ki, mert ez egy gyógyszer, és

nem tartom jónak, hogy a gyerekek ezeket fogdossák, esetlegesen szájba is veszik"

 - mondta az Indexnek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?