Erzsébet
1 °C
4 °C

Áder János: 2030-ra 90 százalékban tiszta energiánk lesz

2018.05.23. 22:48
A legnagyobb hazai energiaipari cégek óriási napelemparkokat fejlesztenek. Áder János ma két szintén méretes, de teljesen magánfinanszírozású, állami és uniós forrás nélkül épülő naperőművet adott át. A tulajdonosok a TriGránit-csoport egykori vezetői.

Áder János köztársasági elnök Vas megyében, Csepreg és Vép települések közelében adott át ma két naperőművet. A Solar Markt befektetői csoport 150 ezer m2 összterületű, 32 ezer panelt magában foglaló naperőművei kihasználatlan ipari területen fognak „zöld” energiát termelni.

A gazdaságilag sikeres naperőműprojektek általában ilyen barna mezős területeken épülnek, a mezőgazdasági művelésre alkalmas területeken ugyanis nem éri meg fejleszteni, a valamelyest rekultivált ipari telepek „betáp”-rendszerei, vagyis a gazdaságos eljutás a fővezetékig viszont nagyon nagyban segíti a megtérülési matekot.

Az államfő álmai

Áder János szerint a Magyarországon tervezett energetikai beruházások megvalósításával a megtermelt elektromos áram 90 százalékát szén-dioxid-mentesen állítják majd elő 2030-ra. Az államfői matekba Paks II. is benne foglaltatik, mint tiszta energia, de Mészáros Lőrinc lignites Mátrai Erőműve, amely ma a második számú erőmű már aligha fér bele.

Áder szerint mindez azért fontos, mert a megújuló energiák és az atomenergia felhasználásának bővítése nélkül nem érhetők el azok a célok, amelyeket a párizsi klímamegállapodás kitűzött.

Aranyláz

Magyarországon jelenleg elképesztő mennyiségű naperőmű-projekt zajlik, ezekről itt olvashatnak részletesebben, Áder maga úgy kalkulál, hogy 2014-hez képest 2030-ra hússzorosára növekedhet a beépített naperőmű-kapacitás.

A csepregi-vépi projekt kapcsán Áder János kiemelte: ez az első olyan erőmű, amely állami és uniós támogatások nélkül, tisztán magántőkéből és banki hitelek felhasználásával épült meg.

A beruházás állítólag 12 év alatt térülhet meg.

Na de kinek?

A cégregiszter alapján a projekt tulajdonosai, a TriGránit csoportból ismert befektetők,

  • többségben van Mécs Imre, a nemrég elhunyt Demján Sándor egyik legfontosabb bizalmi embere, pénzügyi igazgatója,
  • mellette tulajdonostárs Szabó Zsolt, a Demján-féle vezetői kör másik kulcsembere,
  • tulajdonos továbbá egy Soós Szabolcs nevű üzletember.

Arról nincs információnk, hogy a vélhetően költséges fejlesztés összesen mennyi hitelből valósul meg, de a projektcég számlavezetője a Gránit Bank.

További tervek

Az avatáson Pusztai Péter, a Solar Markt Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a csepregi és a vépi naperőmű együttesen 2500 háztartást, 8-10 ezer embert képes ellátni elektromos árammal. Az ügyvezető azt is elárulta, hogy további naperőművek építését tervezik Kőszegen és Söjtörön.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?