Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tőzsdei közgyűlés: javuló forgalom és árfolyamok, de az áttörés elmaradt

D MAR20150622008
2018.05.23. 21:41
Közgyűlést tartott a Budapesti Értéktőzsde. A tulajdonosok, így a főtulajdonos Magyar Nemzeti Bank (MNB) emelkedő forgalomnak és javuló árfolyamoknak örülhettek, érkezett pár új kibocsátó is a börzére, de azért a tőzsde még mindig nem tölti be a neki szánt komolyabb szerepet.

2018. május 23-án tartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Az elfogadott beszámoló szerint a BÉT 2017. évi adózott eredménye 176,3 millió forintot tett ki, ami sokkal szebb szám, mint a megelőző évi profit, ugyanakkor a korábbi, rendre félmilliárd forintot elérő nyereséghez még nem sikerült visszatérni. Osztalék nem lesz az idén, és ezt természetesen már jó előre lehetett tudni, a mindenféle fejlesztési projektet hajtó tőzsde most a cégben tartja a nyereséget.

Segítettek a Mészáros-papírok

Kezdjük a fő pozitívumokkal! 2017-ben a BUX index 23 százalékot emelkedett, ami csak megfejelte a 2016-os 34 százalékot, ez globális összehasonlításban is szép teljesítmény. Növekedett a részvényforgalom és a kapitalizáció is.

Fontos fejlemény, hogy csökkent a részvénypiac forgalmának a koncentrációja a négy blue chip vállalat forgalmi részesedés a korábbi 98 százalékról, 87 százalékra csökkent.

Valamennyi felsorolt trendben nagy szerepet játszott az, hogy felnőtt egy új részvényosztály, a Mészáros-papírok,

vagyis az Appeninn, Konzum, Opus Global trió, amely papírok magas forgalom mellett sokat drágultak.

Félsiker

Természetesen Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen alapvetően pozitív hangnemben ismertette a 2016–2020-as tőzsdefejlesztési stratégia eddigi eredményeit, de azért ezek inkább csak féloldalasak.

2017 két új kibocsátást hozott, az UBM Holding Nyrt. megjelenése technikai volt, míg a Waberer's Nyrt. érkezésétől, amely az elmúlt két évtized legnagyobb bevezetése volt, tényleg sokat várt a tőzsdei közösség. 5000 forint felett indult a kereskedés, ma 4000 forint alatt van a részvény,

sajnos a logisztikai cég összességében nem vált blue chippé.

A többiek jól mentek

A különböző egyéb tőzsdei értékpapírok, zárt végű befektetési alapok, állampapírok, jelzáloglevelek, vállalati kötvények ugyan mind gyarapodtak, de azért a hazai befektetői közösség alapvetően úgyis a részvénypiacok teljesítményén keresztül ítéli meg a börzét.

A 2017-es év fontos előrelépése volt, hogy a BÉT elindította oktatási leányvállalatát a Budapest Institute of Bankinget (BIB). Ami pedig a jövőt illeti, a BÉT egy új piac, az Xtend elindításával nyit a középvállalatok felé, akiket most már 16 kijelölt tanácsadó támogat a tőzsdére lépésben.

A BÉT ettől a programtól ugyanúgy sokat vár, mint a nemzetközi gyakorlatokat meghonosító ELITE Programtól, illetve a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alaptól, melynek 13 milliárd forintos tőkéje évente 5-6 társaság tőzsdére lépését tudja lehetővé tenni. Elkötelezettség régóta látszik, de sajnos még mindig nagyon nehéz, a valóban izgalmas vállalatokat betuszkolni a parkettre.

(Borítókép:  Marjai János / MTI)