Tőzsdei közgyűlés: javuló forgalom és árfolyamok, de az áttörés elmaradt

D MAR20150622008
2018.05.23. 21:41
Közgyűlést tartott a Budapesti Értéktőzsde. A tulajdonosok, így a főtulajdonos Magyar Nemzeti Bank (MNB) emelkedő forgalomnak és javuló árfolyamoknak örülhettek, érkezett pár új kibocsátó is a börzére, de azért a tőzsde még mindig nem tölti be a neki szánt komolyabb szerepet.

2018. május 23-án tartotta éves rendes közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Az elfogadott beszámoló szerint a BÉT 2017. évi adózott eredménye 176,3 millió forintot tett ki, ami sokkal szebb szám, mint a megelőző évi profit, ugyanakkor a korábbi, rendre félmilliárd forintot elérő nyereséghez még nem sikerült visszatérni. Osztalék nem lesz az idén, és ezt természetesen már jó előre lehetett tudni, a mindenféle fejlesztési projektet hajtó tőzsde most a cégben tartja a nyereséget.

Segítettek a Mészáros-papírok

Kezdjük a fő pozitívumokkal! 2017-ben a BUX index 23 százalékot emelkedett, ami csak megfejelte a 2016-os 34 százalékot, ez globális összehasonlításban is szép teljesítmény. Növekedett a részvényforgalom és a kapitalizáció is.

Fontos fejlemény, hogy csökkent a részvénypiac forgalmának a koncentrációja a négy blue chip vállalat forgalmi részesedés a korábbi 98 százalékról, 87 százalékra csökkent.

Valamennyi felsorolt trendben nagy szerepet játszott az, hogy felnőtt egy új részvényosztály, a Mészáros-papírok,

vagyis az Appeninn, Konzum, Opus Global trió, amely papírok magas forgalom mellett sokat drágultak.

Félsiker

Természetesen Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen alapvetően pozitív hangnemben ismertette a 2016–2020-as tőzsdefejlesztési stratégia eddigi eredményeit, de azért ezek inkább csak féloldalasak.

2017 két új kibocsátást hozott, az UBM Holding Nyrt. megjelenése technikai volt, míg a Waberer's Nyrt. érkezésétől, amely az elmúlt két évtized legnagyobb bevezetése volt, tényleg sokat várt a tőzsdei közösség. 5000 forint felett indult a kereskedés, ma 4000 forint alatt van a részvény,

sajnos a logisztikai cég összességében nem vált blue chippé.

A többiek jól mentek

A különböző egyéb tőzsdei értékpapírok, zárt végű befektetési alapok, állampapírok, jelzáloglevelek, vállalati kötvények ugyan mind gyarapodtak, de azért a hazai befektetői közösség alapvetően úgyis a részvénypiacok teljesítményén keresztül ítéli meg a börzét.

A 2017-es év fontos előrelépése volt, hogy a BÉT elindította oktatási leányvállalatát a Budapest Institute of Bankinget (BIB). Ami pedig a jövőt illeti, a BÉT egy új piac, az Xtend elindításával nyit a középvállalatok felé, akiket most már 16 kijelölt tanácsadó támogat a tőzsdére lépésben.

A BÉT ettől a programtól ugyanúgy sokat vár, mint a nemzetközi gyakorlatokat meghonosító ELITE Programtól, illetve a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alaptól, melynek 13 milliárd forintos tőkéje évente 5-6 társaság tőzsdére lépését tudja lehetővé tenni. Elkötelezettség régóta látszik, de sajnos még mindig nagyon nehéz, a valóban izgalmas vállalatokat betuszkolni a parkettre.

(Borítókép:  Marjai János / MTI)