Erzsébet
1 °C
4 °C

Sokan buktak bele az utólagos adótraffipaxba

2018.05.28. 05:54

Több száz olyan, főként kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozás akadt fönn az adóhivatal kockázatelemzésén, amely több éve nem adott be adóbevallást, vagy akár tizenötmillió forinttal is kevesebb bevételt vallott be, mint amennyit az online pénztárgépek adatai szerint kellett volna - írja a Magyar Idők.

A lap a hatóságtól megtudta: a hivatal ma ellenőrzést hirdet, de speciális módon: az érintettek egy hetet kapnak rá, hogy adóügyeiket – önellenőrzés formájában – rendezzék, és a hiányzó összeget befizessék. A hivatal szerint a lényeg az önkéntes jogkövetés elősegítése.

Az utólagos adótraffipax lényege, hogy a hatóság bejelenti, hogy mikor, melyik adózói kört és milyen szempontból ellenőrzi, az utólagos vizsgálatokat pedig olyan időpontban indítja meg, hogy az érintetteknek maradjon idejük a hibák javítására és a be nem vallott adó megfizetésére. A NAV csak azokat a vállalkozásokat elemzi tüzetesen, amelyeknél a különféle informá­ciók komoly ­hiányosságokra utalnak.

Tavaly 50 milliárd forintot fizettek be az államkasszába a végrehajtást megelőző felszólítást követően, de önkéntesen az érintettek. Egymillió forintos tartozásig ugyanis a NAV - annak ellenére, hogy a törvény szerint akár rögtön inkasszálhatná a bankszámlát - előzetesen figyelmeztet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?