Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Matolcsy unokatestvérei megfordították a Pécsi Sörgyárat

2018.05.30. 16:55

Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérei, úgy tűnik, csodát tettek a Pécsi Sörgyárral, legalábbis valami ilyesmi látszik a cég 2017-es beszámolójából. Szemereyék tavaly nyáron lettek a sörgyár 99 százalékos tulajdonosai, és láss csodát, a cég, amely 2016-ban még félmilliárd forint veszteséget termelt, tavaly már 264 millió forint profitot hozott.

Mindezt úgy, hogy több két milliárd forinttal amúgy alacsonyabb volt a bevétele, 6,5 milliárd forint helyett 4,1 milliárd. Az látszik a mérlegből, hogy a sörgyár tavaly sokkal kevésbé volt eladósodva, mint volt 2016-ban, vagy 40 millió forinttal kevesebb kamatot kell fizetnie, és meg is válhattak pár embertől, mert vagy 100 millió forinttal kevesebbet költöttek bérekre. A cégből amúgy Szemereyék nem vettek ki osztalékot.

Szemerey fő cége, a BanKonzult kft, amelyen keresztül a céghálójának nagy részében tulajdonos, rosszabbul teljesített tavaly, mint 2016-ban. A cég 2017-ben 353 millió forintos bevételből 15,8 millió forint profitot könyvelt el, míg 2016-ban 35 milliót, igaz, az akkor szinte teljesen pénzügyi műveletekből folyt be, amikből, úgy tűnik, 2017-re nem jutott annyi. 

Szemerey bankjának, a Növekedési Hitelbanknak is jól ment tavaly, a 2016-os 54 milliós veszteség után 2017-ben 23 milliós profitja volt. Igaz, az MNB-s növekedési hitelek kiszórására felhúzott bank, amely például Matolcsy György jegybankelnök fiának is adott hitelt, a pénzügyi műveleteken pont bukott tavaly 146 milliót, de “egyéb üzleti tevékenységekkel” több mint egymilliárd forintot keresett.

Szemerey Tamás Mészáros Lőrinc mellett talán a NER egyik legnagyobb nyertese, már a gazdagodást illeti. Matolcsy György unokatestvére a Napi.hu listája szerint 2016-ról 2017-re majdnem 30 milliárd forinttal nőtt a vagyona, részint például a Pécsi Sörgyár megvásárlásával és azzal, hogy tulajdonos lett az MKB Bankban. Ezzel jelenleg ő a 23. leggazdagabb magyar.