Vegyszer van az eprek nagy részében

GettyImages-479197274
2018.06.04. 14:04

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző üzletben beszerzett földiepret vizsgált, a laboratóriumi teszt 19 tételben mutatott ki növényvédőszer-maradványokat, de mindegyik messze az uniós határérték alatt volt – írja az egyesület hétfő közleményében.

Az egyesület felhívta a figyelmet, hogy a kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat, kiszámíthatatlanná válhat. 

A laboratóriumi vizsgálat során a TVE arra volt kíváncsi, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találtak meg a földieperben. A tesztben primőr és szezonális eper is szerepelt. Az eredmények azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, mert a bolti eprekben több vegyszer lehet - jelezték.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer. A közlemény szerint a lista végén az Aldi, az Auchan és a CBA terméke végzett, ezekben a többinél lényegesen magasabb volt az összes szermaradék-koncentráció.

Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték. Az Auchanban árult eper görög primőráru volt, az Aldié májusi, magyarországi termék, a CBA terméke szintén idényeper volt, a származás helye viszont nem derült ki a csomagolásról - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Vegyszer van az eprek nagy részében

Határérték alatt marad, de a hatás összeadódva megsokszorozódhat. Érdemesebb a piacon vásárolni a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint.

371 · Jun 04, 2018 02:04pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

(Borítókép:  Carl Court / Getty Images)