72 évre kellene felvinni a nyugdíjkorhatárt

2018.06.05. 15:13 Módosítva: 2018.06.06. 08:08

Nagyjából 7 évvel kellene kitolni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az időskori függőségi ráta 2015 és 2050 között stabilizálódjon Magyarországon – írja a Portfolio egy a társadalom elöregedése és a munkaerőhiány közti kapcsolatról szóló OECD-tanulmányra hivatkozva.

Ez azt jelentené, hogy 72 éves korig kellene dolgozni. 

Az OECD országok átlagában 1980-ban még húsz 65 éves vagy a feletti korú jutott száz aktív korúra, ez az arány, amit időskori függőségi rátának nevezünk. 2015-ben már 28 időskorú jutott száz aktív korúra, és a következő 35 évben a trend folytatódik, a vonatkozó becslés szerint 2050-ben már 53 időskorú jut száz dolgozó korúra.

A tanulmány szerint ha a foglalkoztatottság, ezen belül is az időskorúak foglalkoztatottsága nem emelkedik, akkor mindez jelentősen visszavetheti a nyugdíjas kori életszínvonalat (ha nem számolunk azzal, hogy tömegesen vándorolnak be fiatalabb emberek az OECD-országokba). 

A kormányok egy része a nyugdíjkorhatár megemelésével válaszolt a jelenségre, a tanulmány szerzői megnézték, hogy önmagában a nyugdíjkorhatár emelése meg tudja-e oldani a munkaerőhiányt az OECD-s és EU-s gazdaságokban, és ha igen, hány évvel kellene emelni. Ehhez először kiszámolták, hogy 1980 és 2015 között mennyivel kellett volna emelni ahhoz, hogy az időskori függési rátát annak 1980-as szintjén tartsák meg. Ha a 65 év a kiinduló szint, akkor a szerzők szerint az OECD országokban átlagban 3,4 évnyi korhatár-emelésre lett volna szükség. Ugyanebben a vizsgált időszakban a 65. életévtől a várható élettartam 4,4 évvel emelkedett, tehát ennek a háromnegyedével megemelni a nyugdíjkorhatárt már elég lett volna ahhoz, hogy az időskori függési ráta ne emelkedjen.

De a következő 35 évben már radikálisabb változtatásra lenne szükség az OECD-országokban. A tanulmány szerint a 65. életévtől várható élettartam valamelyest lassabb ütemben nő majd, mint a múltban, mellyel így viszont ahhoz, hogy 2015 és 2050 között stabilizálni lehessen az időskori függőségi rátát, már egy 8,4 évnyi nyugdíjkorhatár-emelésre lenne szükség. 

Magyarországon az alapnak vett 65 éves szintről nagyjából 7 évvel, 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az időskori függőségi ráta 2015 és 2050 között stabilizálódjon. A kormány egyelőre nem jelezte, hogy emelné a közeljövőben a nyugdíjkorhatárt, a demográfiai-munkaerőpiaci válság témájában leginkább azt kommunikálják, hogy szüljön mindenki sok gyereket. Azonban mint a tanulmányból is látható, idővel elkerülhetetlen lesz ez a lépés attól függetlenül, hogy sikerül-e a demográfiai fordulat. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek