Komoly bejelentés a tőzsdén: Mészáros Lőrinc a 4iG-t is megszerzi

2018.06.06. 13:32
Az informatikai 4iG Nyrt. és az Opus Gobal Nyrt. kereskedése is szünetelt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Hamarosan kiderül, hogy miért szárnyalt az utóbbi hetekben az it-cég. Mészáros Lőrinc veszi meg a társaság többségét.

Mészáros Lőrinc érdekeltségei, vagyis az Opus Global Nyrt., valamint a Konzum két alapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap opciós vételi szerződések, illetve egyéb tőzsdén kívüli jogügyleteken keresztül 50 százalékot meghaladó többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt. fölött – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén.

Korábban a nap folyamán két tőzsdei cég is fel volt függesztve a Budapesti Értéktőzsdén. Nem lehetett kereskedni sem az informatikai 4iG Nyrt. és a Mészáros-birodalom ékköve, az Opus Global Nyrt. részvényeivel sem.

Már akkor sejteni lehetett, hogy a két felfüggesztésnek köze van egymáshoz,

és  hamarosan magyarázatot kapott a piac arra is, hogy az elmúlt három hónapban – ismertté vált pozitív hír nélkül – miért emelkedett a 4iG részvénye 2200 forintról 3860 forintig. az már az MNB-re fog tartozni, hogy megvizsgálja, hogy miként szivárgott ki a felvásárlás híre.

A 4iG és a Microsoft-ügy

A több komoly informatikai vállalkozást tömörítő, 400 főt foglalkoztató 4iG-csoport tavaly 16,9 milliárdos forgalmat tudott, de az elmúlt két üzleti évében veszteséges volt. A Microsoft hatalmas korrupciós botránya őt is megérintette.

Mint emlékezetes, a Microsoft vizsgálni kezdte hazai államigazgatási eladásait, és ennek nyomán két vezetőjétől megvált.

Egyikük, Sagyibó Viktor, aki 2012 és 2016 között a Microsoft kormányzati üzletági igazgatója volt, éppen a 4iG Nyrt.-hez csatlakozott volna, sőt 2016. július 19-én a 4iG rendkívüli közgyűlésén határozatlan időre a cég meg is választotta vezérigazgatójává. Pár nap múlva aztán már azt jelentette be a társaság, hogy augusztus 3-i hatállyal előre nem látott személyes okból Sagyibó lemondott. Az előre nem látható személyes ok sok mindent takarhat, akár azt is, hogy személye szúrta a Microsoft szemét.

A hatalmas, sajtóértesülések szerint akár egymilliárd dolláros büntetést is eredményezhető korrupciós botrányban az már csak hab volt a tortán, hogy később Sagyibó a Miniszterelnökségen lehetett miniszteri biztos.

Sagyibó Viktor
Sagyibó Viktor
Fotó: Bruzák Noémi

Természetesen korábban is volt abban valami álságos, ahogyan a Microsoft hirtelen ráébredt, hogy ő valójában harcol a korrupció ellen, hiszen a nagy amerikai it-cégek évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy milyen metódussal tudnak üzletelni a kormányzati megrendelőkkel, és kissé farizeus az a finnyásság, ahogyan az eladások megolajozását nemzeti, jelen esetben magyar vendorokra bízzák.

Üzleti veszteség

Mindenesetre ennek a folyamatnak a végén a Microsoft, a nem magyar hátterű T-Systemsen kívül gyakorlatilag teljesen újraszervezte azt a cégkört, amely a hazai állami eladásokat intézte, így kiesett a 4iG-csoport Humansoft nevű cége is. A botrány komolyabban nem rázta meg a 4iG életét, sőt, mint azt az elmúlt hónapokban tapasztalni lehetett, az árfolyam még szárnyalt is. Már csak pár óra, és megtudjuk, hogy vajon miért.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Komoly bejelentés a tőzsdén: Mészáros Lőrinc a 4iG-t is megszerzi

Nem lehet kereskedni a tőzsdén a 4iG és az Opus Global papírjaival. Lehet, hogy közös bejelentés várható?

133 · Jun 06, 2018 01:32pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments