Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Komoly bejelentés a tőzsdén: Mészáros Lőrinc a 4iG-t is megszerzi

2018.06.06. 13:32
Az informatikai 4iG Nyrt. és az Opus Gobal Nyrt. kereskedése is szünetelt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Hamarosan kiderül, hogy miért szárnyalt az utóbbi hetekben az it-cég. Mészáros Lőrinc veszi meg a társaság többségét.

Mészáros Lőrinc érdekeltségei, vagyis az Opus Global Nyrt., valamint a Konzum két alapja, a Konzum PE Magántőkealap és a Repro I. Magántőkealap opciós vételi szerződések, illetve egyéb tőzsdén kívüli jogügyleteken keresztül 50 százalékot meghaladó többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt. fölött – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén.

Korábban a nap folyamán két tőzsdei cég is fel volt függesztve a Budapesti Értéktőzsdén. Nem lehetett kereskedni sem az informatikai 4iG Nyrt. és a Mészáros-birodalom ékköve, az Opus Global Nyrt. részvényeivel sem.

Már akkor sejteni lehetett, hogy a két felfüggesztésnek köze van egymáshoz,

és  hamarosan magyarázatot kapott a piac arra is, hogy az elmúlt három hónapban – ismertté vált pozitív hír nélkül – miért emelkedett a 4iG részvénye 2200 forintról 3860 forintig. az már az MNB-re fog tartozni, hogy megvizsgálja, hogy miként szivárgott ki a felvásárlás híre.

A 4iG és a Sagyibó-gate

A több komoly informatikai vállalkozást tömörítő, 400 főt foglalkoztató 4iG-csoport tavaly 16,9 milliárdos forgalmat tudott, de az elmúlt két üzleti évében veszteséges volt. A Microsoft hatalmas korrupciós botránya őt is megérintette.

Mint emlékezetes, a Microsoft vizsgálni kezdte hazai államigazgatási eladásait, és ennek nyomán két vezetőjétől megvált.

Egyikük, Sagyibó Viktor, aki 2012 és 2016 között a Microsoft kormányzati üzletági igazgatója volt, éppen a 4iG Nyrt.-hez csatlakozott volna, sőt 2016. július 19-én a 4iG rendkívüli közgyűlésén határozatlan időre a cég meg is választotta vezérigazgatójává. Pár nap múlva aztán már azt jelentette be a társaság, hogy augusztus 3-i hatállyal előre nem látott személyes okból Sagyibó lemondott. Az előre nem látható személyes ok sok mindent takarhat, akár azt is, hogy személye szúrta a Microsoft szemét.

A hatalmas, sajtóértesülések szerint akár egymilliárd dolláros büntetést is eredményezhető korrupciós botrányban az már csak hab volt a tortán, hogy később Sagyibó a Miniszterelnökségen lehetett miniszteri biztos.

Sagyibó Viktor
Sagyibó Viktor
Fotó: Bruzák Noémi

Természetesen korábban is volt abban valami álságos, ahogyan a Microsoft hirtelen ráébredt, hogy ő valójában harcol a korrupció ellen, hiszen a nagy amerikai it-cégek évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy milyen metódussal tudnak üzletelni a kormányzati megrendelőkkel, és kissé farizeus az a finnyásság, ahogyan az eladások megolajozását nemzeti, jelen esetben magyar vendorokra bízzák.

Üzleti veszteség

Mindenesetre ennek a folyamatnak a végén a Microsoft, a nem magyar hátterű T-Systemsen kívül gyakorlatilag teljesen újraszervezte azt a cégkört, amely a hazai állami eladásokat intézte, így kiesett a 4iG-csoport Humansoft nevű cége is. A botrány komolyabban nem rázta meg a 4iG életét, sőt, mint azt az elmúlt hónapokban tapasztalni lehetett, az árfolyam még szárnyalt is. Már csak pár óra, és megtudjuk, hogy vajon miért.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Komoly bejelentés a tőzsdén: Mészáros Lőrinc a 4iG-t is megszerzi

Nem lehet kereskedni a tőzsdén a 4iG és az Opus Global papírjaival. Lehet, hogy közös bejelentés várható?

133 · Jun 06, 2018 01:32pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments