Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Microsoft-botrány az egész államigazgatást átszőhette

DKRCS20140717017
2018.04.06. 12:01

A Microsoft-botrány kapcsán a magyar Microsoft nem merte elárulni a Népszavának, hogy hányszor találkoztak Tiborczékkal, de tagadni se tagadták. Ez azért érdekes, mert a lap szerint a Tiborcz-testvérek érintettek lehetnek a korrupciós ügyben, az informatiakai közbeszerzésekre pályázó vállalatoknak korábban a NAV informatikai igazgatójaként dolgozó Péternél, és a kormányfő vejénél, Istvánnál kellett "előszobázniuk".

Tibrczék, Orbánék

A Népszava két Orbánhoz viszonylag közeli céget meg is nevez, amelyek közvetlenebbül érintettek lehettek. Tiborczék a HCS Experts nevű, a Microsoft-viszonteladóknak beszámlázó cégen keresztül húzhatott hasznot az állami cégek és intézmények irányított és túlárazott szoftverlicenc-beszerzéseiből. Emellett szerintük a 2009-ben alapított, híres IMG Solution is haszonélvező lehetett, amely 2011 óta százszorosára emelte a bevételeit. A céget gyakran kötik ifj. Orbán Győzőhöz, a miniszterelnök testvéréhez, mivel Orbán Győző barátjáé és birkózótársáé, Szentgyörgyi Gáboré a vállalat.

Az ügyről egyébként itt olvashat bővebben, röviden az amerikai Microsoft korrupciós ügyek miatt korábban belső vizsgálatot tartott a magyar leányvállalatánál, és fel is tárt pár nagyon gyanús közbeszerzést, ahol az állam valamiért őrülten túlárazva vett Microsoft-szoftvereket.

A vizsgálatok eredményeként a Microsoft Magyarország kirúgta a kormányzati beszerzésekért felelős vezetőjét és felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét. Az eset Magyarország valaha volt egyik legnagyobb korrupciós ügye lehet, a Politico szerint a túlárazott és irányított közbeszerzések után 

Orbán közvetlen környezete is félhet a börtöntől

egy esetleges kormányváltás után

Közben a Miniszterelnökség írásba adta a lapnak, hogy ők nem tudnak semmiféle szoftverbeszerzéses vizsgálatról. Ez azért is furcsa, mert az egyik legérintettebb kirúgott vezető, a 2016 elejéig a Microsoft kormányzati üzletágát vezető Sagyibó Viktor ma már miniszteri biztosként Lázár János mellett dolgozik a Miniszterelnökségen.

A lap emellett hozzájutott egy belső microsoftos utasításhoz, ami alapján őrült kiterjedt lehet az egész kormányzati korrupció csak ennél a szoftveres ügynél is. A Microsoft amerikai jogi részlegének utasítása alapján arra kötelezik a cég munkavállalóit, hogy őrizzenek meg minden dokumentumot, amely

 • a NAV
 • a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság,
 • a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség,
 • a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.,
 • a Magyar Posta Zrt.,
 • az ORFK,
 • a Magyar Államkincstár,
 • az Országos Vízügyi Főigazgatóság,
 • a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és szervezetfejlesztési Intézet,
 • húsz kormányhivatal,
 • a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal,
 • a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal,
 • a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.,
 • az Oktatási Hivatal,
 • két magáncég (az Euro Atlantic Solution és az Insomnia),

illetve bármely további tanácsadó, lobbista és alvállalkozó, illetve a Microsoftnak a közszférába eladott szoftverlicencei kapcsán jöttek létre. Az ismertetett felszólítás szerint a kézzel írt feljegyzéseket, és a kapcsolódó elküldött és törölt maileket is meg kell őrizni és rendelkezésre kell bocsátani a vizsgálat során.

Külön érdekes egyébként, hogy míg 2012-ben bejelentette a kormány, hogy szakít a Microsofttal, és a nyílt forráskódú ingyenes termékek is jók lesznek ezentúl nekünk, év végén egy teljes fordulattal látványosan visszakanyarodtak hozzájuk, és újra jó multivá válhatott a vállalat.