Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A svájciak nem akarják megváltoztatni a kereskedelmi bankjaik működését

2018.06.10. 18:09

Egyértelmű és elsöprő eredmény született a svájci bankrendszerről szóló helyi népszavazáson. A CNN a svájci kormány tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy a voksolók 75 százaléka nem akar változtatni azon a gyakorlaton, hogy a kereskedelmi bankok kibocsáthassanak több pénzt, mint ami forgalomban van. 

Az intézkedés támogatói szerint az új szabályozás véget vethetett volna a bankok igazságtalan nyerészkedésének, a bankok túlhitelezésének megszűnése csökkentené a válságok kialakulásának kockázatát, gyakorlatilag nullára csökkenne a bankpánikok kialakulásának esélye, ráadásul a nagybankok csődje esetén nem kellene az adófizetők pénzét bankmentésre költeni. 

Az ellenzők szerint ugyanakkor a válságot követően már amúgy is szigorítottak a szabályozáson, az új szabályok mellett is kialakulhatnának bankpánikok, és mivel soha sehol nem volt még ilyen pénzügyi rendszere egy országnak, teljesen kiszámíthatatlan, hogy a gazdasági szereplők hogyan reagálnának a reformra - írtuk korábban. Ha többet szeretne tudni a témáról, ezt a cikkünket ajánljuk.