Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lassan eltűnhet a málna Magyarországról

2018.06.11. 09:41

A klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése – írja hétfői számában a Magyar Idők. 

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke szerint a nyolcvanas években hétezer hektáron évi 40-60 ezer tonna málna termett, és a termőterület még az ezredforduló környékén is 1200-1400 hektár, a termés tíz-tizenötezer tonna volt.

MA SZÁZ HEKTÁR KÖRÜLI TERÜLETEN 600-800 TONNA MÁLNA TEREM.

A drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok Magyarországon, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribizli termesztésének sem. Ezek a gyümölcsök nem bírják a forró, száraz, aszályos nyarakat, de a málnának és a szedernek a csapadékos, meleg idő sem túl jó, mert a mostanihoz hasonló, viharos időjárás kedvez a szürkerothadás betegség terjedésének, ami ellen nagyon nehéz védekezni.

D KOM20110711001
Fotó: Komka Péter / MTI

A FruitVeB alelnöke kitért arra is, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja a munkaerőhiány: a málna és a szeder munkaerőigénye egy hektárra vetítve 3-4 ezer munkaóra, míg a szántóföldi növényeknél ez alig 10-20 óra, és az almáskerteknél is csak 500-800 munkaóra. Ráadásul az ültetvényeken alig néhány hónapos munkát tudnak ajánlani a termelők, és azt is egymástól távol eső időszakokban.  

A piros ribizli egy fokkal jobban bírja az időjárást, ezért egyelőre úgy tűnik, megmaradhatnak az ültetvények. Ennél a gyümölcsnél a munkaerőhiány sem okoz különösebben nagy gondot, mert géppel is betakarítható.