Aliz
6 °C
14 °C

Megállapodott az OPEC az olajkitermelés növeléséről

2018.06.22. 16:50

Az OPEC megállapodott az olajkitermelés növeléséről, a tagországoknak sikerült kompromisszumot kötnie, amely végül ellensúlyozta a kitermelés bármekkora növelését ellenző iráni fenyegetést, írta a Portfolio.hu a Bloomberg alapján.

A megállapodás szerint naponta további 600 000 hordó olaj kerül a piacra, amely a globális olajkínálat nagyjából 0,5 százaléka. Egy OPEC-delegált szerint mindez napi egymillió hordós módosításnak felel meg, szerinte azonban a kitermelés növelése valójában ennél kisebb lesz, mivel az OPEC-tagországok egy része nem képes majd növelni a kitermelés volumenét.

Az új megállapodás hatékonyan szorítja majd vissza a Venezuelához hasonló országok esetében a korábban elfogadottnál nagyobb kitermelés-csökkenést, visszaállítva ezzel a kitermelési kvótákat az eredeti, 2016-os megállapodásban elfogadott szintekre.

A megállapodás kifejezi az OPEC tagországok egységes fellépését, amelyre szükség is volt, miután Bijan Namdar Zanganeh, az iráni olajminiszter azzal távozott a csütörtöki ülésről, hogy véleménye szerint nem tudják meggyőzni az olajkitermelési kvóta emelésének támogatásáról. Zanganeh péntek reggel, az OPEC csúcstalálkozó előtt folytatott magánbeszélgetést a szaúdi kollégájával. Irán felidézte az amerikai elnök korábbi Twitter-üzeneteit, amelyek az OPEC-et okolták az olajár mesterséges felpumpálása miatt, amely nemrég megközelítette a hordónkénti 80 dolláros árfolyamot.

Az iráni olajminiszter szerint Donald Trump hibáztatható a magas olajár miatt, mivel az amerikai elnök egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött nukleáris megállapodást, és új szankciókkal is sújtotta Iránt, amely jelentősen visszavetik az ország kőolajexportját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?