Őrülten fogyaszt Európa, a magyarok az élen járnak

2018.06.26. 07:01 Módosítva: 2018.06.26. 08:48

Várhatóan 2,1 százalékkal növekszik idén a kiskereskedelmi forgalom az Európai Unió 28 tagállamában – ismerteti a keddi Világgazdaság a GfK tanulmányát. 

Az egyes országokban látható trendek természetesen nagyban eltérnek. Míg reálértékben növekedés várható például Franciaországban, Spanyolországban és Magyarországon, addig az alacsony növekedési rátát felmutató országokban a helyzet kevésbé kedvező az enyhén növekvő infláció miatt. Különösen robusztus növekedés várható régiónkban, például Bulgáriában (5,3 százalék), Magyarországon (6 százalék), a Cseh Köztársaságban (6,5 százalék) és Romániában (7,5 százalék).

De az elemzés vezetője, Johannes Schamel leszögezte:

Valamennyi európai ország képes volt profitálni a 2017-es gazdasági növekedésből.

Viszont az átlagosan 1,7 százalék körül várt infláció miatt lehet, hogy sok országban reálértéken kevéssé lesz hatása; az elemzés ráadásul nem kalkulálja bele a prognózisba az Egyesült Államokkal mostanában realizálódó kereskedelmi és vámháború hatásait. 

2017-ben az EU-28 minden egyes polgára átlagosan 16 436 euró (5,35 millió forint) fölött rendelkezett. Ez a megelőző évhez képest 1,9 százalékos nominális emelkedést jelez. Az országok sorában egyedül Nagy-Britanniában (-1,5 százalék) látható a vásárlóerő csökkenése, ami részben a font leértékelődésének eredménye, egyébként a trendekben nem látható sok változás.

Cikkünket a Facebookon kommentelheti.