Aliz
6 °C
14 °C

Őrülten fogyaszt Európa, a magyarok az élen járnak

2018.06.26. 07:01 Módosítva: 2018-06-26 08:48:07

Várhatóan 2,1 százalékkal növekszik idén a kiskereskedelmi forgalom az Európai Unió 28 tagállamában – ismerteti a keddi Világgazdaság a GfK tanulmányát. 

Az egyes országokban látható trendek természetesen nagyban eltérnek. Míg reálértékben növekedés várható például Franciaországban, Spanyolországban és Magyarországon, addig az alacsony növekedési rátát felmutató országokban a helyzet kevésbé kedvező az enyhén növekvő infláció miatt. Különösen robusztus növekedés várható régiónkban, például Bulgáriában (5,3 százalék), Magyarországon (6 százalék), a Cseh Köztársaságban (6,5 százalék) és Romániában (7,5 százalék).

De az elemzés vezetője, Johannes Schamel leszögezte:

Valamennyi európai ország képes volt profitálni a 2017-es gazdasági növekedésből.

Viszont az átlagosan 1,7 százalék körül várt infláció miatt lehet, hogy sok országban reálértéken kevéssé lesz hatása; az elemzés ráadásul nem kalkulálja bele a prognózisba az Egyesült Államokkal mostanában realizálódó kereskedelmi és vámháború hatásait. 

2017-ben az EU-28 minden egyes polgára átlagosan 16 436 euró (5,35 millió forint) fölött rendelkezett. Ez a megelőző évhez képest 1,9 százalékos nominális emelkedést jelez. Az országok sorában egyedül Nagy-Britanniában (-1,5 százalék) látható a vásárlóerő csökkenése, ami részben a font leértékelődésének eredménye, egyébként a trendekben nem látható sok változás.

Cikkünket a Facebookon kommentelheti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?