Olivér
5 °C
8 °C

Az emberhiány ellenére létszámstop jöhet a közigazgatásban

2018.06.27. 12:08 Módosítva: 2018-06-28 08:23:44

Létszámstopot hirdetett a kormány a közigazgatásban a Népszava szerdai cikke szerint. A lap a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetétől értesült a rendelkezésről, ami állítólag június 20-ától lépett életbe, és arról szól, hogy visszavonásig nem lehet új munkaviszonyt létesíteni egyetlen kormányhivatali jogállású szervnél, központi hivatalnál sem.

Megkerestük Boros Péternét, a szakszervezet elnökét, aki azt mondta, a birtokukba jutott 2051/2018-as számú rendelet annak ellenére hirdet létszámstopot, hogy a közigazgatásban mintegy 10 százalékos létszámhiány van, a dolgozók emiatt sok hivatalban gyakran kényszerülnek túlórázni. A nyugdíjba vonulások, költözések miatti távozások ráadásul több hivatalban is azt eredményezhetik, hogy a munkatársak köre a kritikus határ alá csökken, és már az ügyfelek kiszolgálása is veszélybe kerül.

Az érdekképviselet vezetője arra következtet, ilyen körülmények között csak az lehet az oka a rendelkezésnek, hogy a kormány rendezni kívánja a közigazgatásban dolgozók jogállását és bérszintjét, ehhez előbb tisztán kívánja látni az érintettekkel kapcsolatban (milyen jogállásaik hányan vannak, mennyi idősek).

Boros Péterné szerint a közszférában jelenleg 21 féle jogállás van, részben emiatt vannak 161 ezren olyanok, akiknek tíz éve nem emelkedett a bérük. A szakszervezet szerint a létszámstoppal egyfajta közigazgatási dolgozókra vonatkozó életpályamodellt készíthet elő a kormány, hogy ne a köztisztviselői bértábla határozza meg a karrierutat. A köztisztviselői illetményalapot egyébként idén sem emelték, továbbra is 38 650 forint. 

A szakszervezet ugyanakkor abban reménykedik, hogy az érdekegyeztetéseken sikerül elérni egy számukra kedvezőbb jogállás-rendezést, mint ami a járási kormányhivatali dolgozók és állami tisztviselők esetében történt, az ugyanis sokkal több jogot ad a munkáltatónak, mint a munkavállalónak. Boros Péterné azt mondta, a Közigazgatási Érdekegyeztető Fórum (KÉF) valószínűleg szeptemberben ülhet össze. 

A létszámstoppal és a bérrendezéssel kapcsolatos kérdéseinkkel kerestük a Miniszterelnökséget, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?