Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Akiknek több van, azok nem szívesen adnak belőle

2018.07.01. 15:44

Akiknek kevesebb van, azok hajlamosabbak többet adni a közösbe – derült ki egy pszichológiai kutatásból, amit a Queen Mary University of London kutatói végeztek

A tudósok arra voltak kíváncsiak, befolyásolja-e a közös dolgokhoz való hozzájárulási hajlandóságot az, hogy kinek mennyi pénze van, és hogy ahhoz hogyan jutott hozzá. A kísérletben részt vevőket alacsonyabb illetve magasabb státuszú csoportokba osztották, és eszerint adtak nekik több vagy kevesebb pénzt.

A státusz meghatározása némelyeknél véletlenszerű volt, másokat erőfeszítéseik alapján soroltak a pénzesebb csoportba. Utána mindenkinek döntenie kellett, mennyivel járul hozzá a közös büdzséhez, amit majd szétosztanak az összes résztvevő között. Vagyis a kísérlet gyakorlatilag azt modellezte, ki milyen mértékben szeretne részt venni a társadalmi újraelosztásban, ha rajta múlna ennek a meghatározása. 

Összességében az alacsonyabb státuszúak többet adtak be, mint a magasabb státuszúak, és közülük is azok akartak a legkevésbé hozzájárulni a közöshöz, akik energiát fektettek bele, hogy a magas státuszú pozícióba jussanak (tehát nem csak sorsolás alapján kötöttek ki odafent). 

Ezzel szemben az alacsony státuszúak hozzájárulási hajlandóságában nem mutatkozott különbség aszerint, hogy volt-e lehetőségük a kísérlet során kitörni onnan. 

A konklúzió szerint tehát aki maga is hozzájárul, hogy magasra jusson, és nem csak például beleszületik a gazdagságba, az valószínűleg kevésbé veszi szívesen, ha elvonnak az általa megszerzett javakból közcélokra. A pszichológusok azt is levonták tanulságként, hogy a közöshöz való hozzájárulást nem kizárólag önzetlenség motiválja, hanem az is benne van, hogy arra számítunk, végső soron ez a viselkedés megtérül majd.

Meglepő eredmény volt még, mondta Magda Osman, a tanulmány szerzője, hogy az empatikusság szinte egyáltalán nem játszott szerepet abban, mennyivel volt hajlandó a tesztalany beszállni a közösbe. Osman szerint fontos, hogy ezt sikerült kimutatni, ugyanis sokan úgy vélik, hogy az empátia a társadalmi együttélés kulcsa. A kutatás alapján viszont úgy tűnik, ha a javak elosztásáról van szó, az empatikusság nem igazán járul hozzá a közösség számára előnyös viselkedéshez. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?