Szakszervezeti szövetség: Rosszul járnak majd a dolgozók cafeteria nélkül

2018.07.11. 20:10

A cafeteria rendszerének tervezett átalakítása miatt a munkavállalók nettó jövedelme csökkenhet - erre próbálja felhívni a parlamenti képviselők figyelmét nyílt levelében a  Magyar Szakszervezeti Szövetség.  A szövetség ezzel arra reagált, hogy a Pénzügyminisztérium új adócsomagja szerint szinte teljesen kivezetné a cafeteria juttatások rendszerét. 

A MASZSZ felkérésére a Policy Agenda készítettet egy közvélemény-kutatást, ebből pedig kiderült, hogy akik a cafeteria keretében kaptak bizonyos juttatásokat, azok többsége úgy véli, jövőre rosszabbul fognak járni. Bár a kormány szerint a munkaadók a cafeteria összegét beépítik majd az alapbérbe, a szakszervezeti szövetség szerint ez "nyilván nem lesz így". "Valószínűleg Ön sem tartja reálisnak, hogy a munkaadó fogja kompenzálni a dolgozók jövedelemkiesését egy rossz parlamenti döntés miatt. Ha ezt mégis vállalná, az könnyen a béremelések visszafogásához vezetne" - írja a levelében a szövetség a képviselőknek. 

A szakszervezeti szövetség többek között azért is aggódik, hogy a kormány javaslata alapján megszűnhetne például az iskolakezdési támogatás. Ez azért is probléma, mert a gyermeket családok 43 százaléka létminimum alatt él, a módosítás pedig a szövetség szerint leginkább ezektől a családoktól von majd el pénzt. 

És azoktól, akik eddig a béren kívüli juttatások keretében támogatást kaptak a munkahelyi étkezéshez, illetve segítséget az öngondoskodás feltételeinek megteremtéséhez. Ön is ezt szeretné? Legalább tegyék lehetővé a megmaradó elemek választhatóságát.

 - áll a levélben.  A szövetség szerint a legtöbb dolgozónak, főleg a legszegényebbeknek ezekre a szolgáltatásokra nagyobb szüksége lenne, mint a kultúra vagy a turizmus támogatására, ami a SZÉP-kártya formájában továbbra is benn maradna a rendszerben. "Ezek az emberek összesen nem költenek annyi pénzt az említett szolgáltatásokra, mint amit Önök a SZÉP-kártyán adnának nekik. Ettől nem járnak majd többet étterembe, szállodába, múzeumba. Amit eddig a cafeteriából használtak fel más célokra – például a közösségi közlekedésre, élelmiszer vásárlására, készpénzben adott cafeteria esetén pedig minden másra –, az egyéb kiadásaik lefaragásával kell majd biztosítaniuk."

A dolgozók nem attól tartanak igazán, hogy mikor tudnak újra elmenni étterembe, szállodába. A legnagyobb félelmük, hogy fenn tudják-e tartani a jelenlegi életszínvonalukat. Erre pedig igen rossz válasz a cafeteria rendszerének tervezett átalakítása.

A szövetség azt is sérelmezi, hogy a kormány megszüntetné a közlekedési és az albérleti támogatás adómentességét, pedig ez sokat segít a munkaerőhiány miatt küszködő cégeknek, hogy megfelelő munkaerőt csábítsanak magukhoz. A MASZSZ azt kéri a képviselőktől, hogy ezeket a kérdéseket vegyék figyelembe, amikor majd szavaznak a parlamentben.