Befenyítette az Airbnb-t az EU

2018.07.16. 16:29

A rövidtávú lakáskiadást szervező Airbnb felhasználási feltételei nem felelnek meg teljesen az EU-s szabályoknak - erre figyelmeztette a céget az Európai Bizottság a BBC cikke szerint. A bizottságnak leginkább az Airbnb árképzési politikájával van baja, pontosabban azzal, hogy a cég nem tájékoztatja előre a felhasználókat, hogy mennyit kell majd fizetniük a szolgáltatásért. 

Az EB szerint az Airbnb-nek már előre meg kellene tudni mondania, hogy mennyibe fog kerülni a szállás, beleértve a takarítást és egyéb szolgáltatásokat, vagy legalább előre jeleznie kellene, hogy a jelzett ár mellett lehetnek még költségek. 

A fogyasztóknak könnyen érthetővé kell tenni, hogy milyen szolgáltatásért és mennyit kell fizetniük, és egyértelmű szabályok kellenek például arra, hogy mi történik, ha a lakás tulajdonosa mondja le a foglalást. Elvárom, hogy ezekre a problémákra az Airbnb gyorsan találja meg a megfelelő megoldást.

- mondta Věra Jourová jogérvényesülésért, fogyasztóvédelemért és nemek közötti egyenlőségért felelős biztos. Az Airbnb-nek augusztusig kell valamilyen megoldást kidolgoznia, különben jogi lépéseket tesz az Európai Bizottság. A 30 milliárd dollárra értékelt amerikai cég azt ígéri, hogy komolyan veszik az EB figyelmeztetését, és kitalálják, hogyan felelhetnek meg az európai szabályoknak