Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félnek a kamatemeléstől a lakásvásárlók

2018.07.19. 08:38

A legfrissebb adatok alapján veszítettek korábbi népszerűségükből a rizikósabb, változó kamatozású lakáshitelek, miközben a teljes piac lendületesen bővül – írja a Bankráció csütörtöki közleményében. 

Az év első öt hónapjában a bankok 314 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez éves összevetésben 36 százalékos emelkedésnek felel meg.

A 3-12 hónapos kamatperiódusú, azaz változó kamatozású lakáshitelek összege 76 milliárd forintra rúgott, ez viszont 15 százalékos csökkenést jelent. A változás arra utal, hogy a hitelfelvevők egyre inkább számolnak változó kamatozású lakáshitelekkel járó kockázattal, vagyis azzal, hogy a kamatok esetleges jövőbeli emelkedése azonnal megjelenik a törlesztőrészletekben.

Az is látszik a friss adatokból, hogy a legbiztonságosabb, minimum 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek összege az év első öt hónapjában megközelítette a 19 milliárd forintot, ami 26 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Bár a teljes piachoz mérve a minimum 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek aránya alacsony, de az elemzés szerint a következő időszakban népszerűbbek lehetnek ezek a konstrukciók, mert októbertől lép majd életbe az a szabályozás, amelynek értelmében a minimum 10 évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik majd az 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztés limit

Az cég adatai szerint július elején a legolcsóbb, legalább 10 évig fix törlesztésű - 10 millió forintos és 20 éves futamidejű - lakáshitelek bőven 5 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval (thm) voltak elérhetőek, ami 70 ezer forint alatti kiadást jelent.