Sertéspestises disznókat találtak nagyon közel a keleti határhoz

2018.07.23. 16:06 Módosítva: 2018.07.23. 16:07

Megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Román Állategészségügyi Hatóság a Bihar megyei Kiskereki település egyik kis létszámú házisertés-állományában – közölte a Nébih hétfőn. A kitörés körül felállított 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik, az érintett területen azonban sertést nem tartanak.

A közlemény szerint a román hatóság a vírust július 13-án mutatta ki az érintett területen. Kiemelték, hogy az eset miatt a román és a magyar Állategészségügyi Szolgálat szakemberei a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették.

Magyarországtól keletre a sertéspestis folyamatosan szedi áldozatait, Bulgáriában a közelmúltban már a vaddisznók tömeges kilövését is elrendelték miatta. Az őszi makkszezon várhatóan rontani fog a helyzeten Magyarországon is, ami a hazai sertéshúsiparnak a legrosszabb hír, a magyar exportot számos országból kitiltották már a kórokozó miatt.  

Az afrikai sertéspestis - amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes. Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a hivatal honlapján.