Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sertéspestises disznókat találtak nagyon közel a keleti határhoz

2018.07.23. 16:06 Módosítva: 2018-07-23 16:07:28

Megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a Román Állategészségügyi Hatóság a Bihar megyei Kiskereki település egyik kis létszámú házisertés-állományában – közölte a Nébih hétfőn. A kitörés körül felállított 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzet Magyarországra, Hajdú-Bihar megyébe is átnyúlik, az érintett területen azonban sertést nem tartanak.

A közlemény szerint a román hatóság a vírust július 13-án mutatta ki az érintett területen. Kiemelték, hogy az eset miatt a román és a magyar Állategészségügyi Szolgálat szakemberei a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették.

Magyarországtól keletre a sertéspestis folyamatosan szedi áldozatait, Bulgáriában a közelmúltban már a vaddisznók tömeges kilövését is elrendelték miatta. Az őszi makkszezon várhatóan rontani fog a helyzeten Magyarországon is, ami a hazai sertéshúsiparnak a legrosszabb hír, a magyar exportot számos országból kitiltották már a kórokozó miatt.  

Az afrikai sertéspestis - amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes. Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a hivatal honlapján.