Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miskolc-Debrecen döntő volt a BMW-ért

2018.07.31. 16:53
Debrecen-Miskolc döntő volt lényegében az új BMW-gyárért, a borsodi megyeszékhely a reptér hiánya miatt veszített. Ezt maga Miskolc városa kommunikálja hivatalosan, miután kedden végigsöpört a sajtón a hír, hogy több éves tárgyalások után sikerült Magyarországra hozni a BMW-t.

A Suzuki, Opel, Audi, Mercedes után a BMW lesz az ötödik nagy magyarországi autógyár. A kormány 14 hónapja tárgyalt a BMW-vel, amely több európai várost is megvizsgált lehetséges helyszínként. Hogy a német gyártó hozzánk jöjjön, a hírek szerint Szlovákiával és Romániával voltunk főleg versenyben. Magyarországon belül is több város szerette volna, hogy náluk épüljön még a gyár.

A döntés után a debreceni polgármester arról beszélt, hogy a BMW és a város együttműködése „Debrecent teljes egészében dinamizálni fogja”, és a település jövőjéről alkotott elképzeléseket is újra kell gondolni. A BMW közleménye azt emelte ki, hogy a város infrastruktúrája, logisztikai kapcsolatai és a BMW meglévő beszállítói hálózatának elhelyezkedése miatt esett Debrecenre a választásuk, de a környék szakképzett munkaereje is jelentős előny volt a helyszín kiválasztáskor.

Miskolc
Miskolc
Fotó: Vajda János

Hogy kivel szemben, az Miskolc városának kedd délutáni közleményéből tudható: eszerint a borsodi megyeszékhely volt még legtovább versenyben a BMW kegyeiért.

Miskolc hosszú tárgyalássorozat után, több potenciális város közül végül Debrecennel maradt versenyben a BMW hazai gyártelepítési helyszíne kapcsán. A tárgyalások alatt örömmel tapasztaltuk, hogy a magas nemzetközi elvárásoknak, amelyek egy ilyen multiberuházáshoz szükségesek, Miskolc mindenben megfelelt

– írják. Egyet kivéve, teszik hozzá:

a nemzetközi repülőtér igényét, amit a német beruházók kiváltképp súlyponti feltételnek tartottak. Debrecen esetében ez adott volt, a BMW így a nemzetközi repülőtérrel rendelkező várost választotta.

A BMW több mint egymilliárd euróért, vagyis több mint 320 milliárd forintért fejleszt majd a városban, és már a beruházás elején több mint ezer új munkahelyet hoz majd a hajdú-bihari megyeszékhelyre.