Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Németországban is sztrájkolnak a Ryanair pilótái

2018.08.08. 13:13

A német Ryanair pilóták is csatlakoztak ahhoz a munkabeszüntetési akcióhoz, amelyet a svéd, ír és belga pilóták tartanak pénteken az ír fapados légitársaságnál - írja az MTI. 

A sztrájk péntek hajnali 1 órától szombat hajnali 3 óráig tart és az összes németországi Ryanair járatot érintheti.

A belga pilóták sztrájkja miatt már több Budapest és Brüsszel között közlekedő járatot töröltek. A német pilóták csatlakozásával ez lehet a Ryanair történetének legnagyobb munkabeszüntetési akciója, a társaság eddig napi 2400 járatából 146-ot törölt.

A munkabeszüntetési akciót a svédek és a belgák kezdeményezték, mert nem tudtak megállapodni a légitársasággal a munkakörülmények javításáról. A pilóták, légiutas-kísérők egyebek közt azt szeretnék, ha a saját országuk szerinti jognak megfelelő szerződésük lenne, mert jelenleg minden Ryanair munkavállalót ír szerződéssel foglalkoztatnak.

A pilóták nem tartják megfelelőnek a munkakörülményeket a légitársaságnál: állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csakis akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással. Emiatt a személyzet 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmazott meg. Múlt héten a belga, spanyol, portugál és olasz személyzet egy része sztrájkolt ugyanezen okok miatt.

Ryanair szakszervezet alelnöke és elnöke sajtótájékoztatót tart a tervezett sztrájk miatt Frankfurtban, 2018.08.08.
Ryanair szakszervezet alelnöke és elnöke sajtótájékoztatót tart a tervezett sztrájk miatt Frankfurtban, 2018.08.08.
Fotó: Ralph Orlowski / Reuters

A német szakszervezet közleménye szerint a légitársaságot terheli a felelősség azért, hogy sztrájkhoz vezet a fizetésekről és a munkakörülményekről folytatott egyeztetés, mert a Ryanair vezetősége kizár minden olyan intézkedést, amely a személyi jellegű költségek emelkedéséhez vezet. A Ryanair vezetője, Michael O'Leary híresen ellenséges viszonyban van a munkavállalóival, akiket egy alkalommal "lusta barmoknak" nevezett, akiket néha fenékbe kell billenteni. 

A Ryanair az üzleti évének június végével záródott első negyedévében 319 millió euró (102 milliárd forint) adózott eredményt ért el. Ez 20 százalékkal kisebb ugyan az egy évvel korábbinál, de meghaladja a szakértők által várt 305 millió eurót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?