Zoltán
21 °C
36 °C

Szíriai pusztulat: eddig 388 milliárd dollárnyi veszteség

2018.08.08. 22:12
Az ENSZ becslése szerint alsó hangon is 388 milliárd dolláros (107 ezer milliárd forintos) kárt okozott eddig Szíriában, a több mint hét éve tartó polgárháború.

A Magyarország három évnyi GDP-jével megegyező veszteségről szóló becslést az ENSZ Nyugat-Ázsiai Gazdasági és Szociális Bizottsága (ESCWA) tette közzé. A bizottság Bejrútban (Libanon) tartott több mint 50 szíriai és nemzetközi szakértő részvételével gyűlést, ezt követően jutottak erre a becslésre– adta hírül az MTI.

A 2011 óta pusztító polgárháború, amelyben idegen államok is aktívan kiveszik a részüket az anyagi veszteségen túl, eddig több mint 350 ezer ember életét követelte, a lakosság több mint fele pedig elmenekült az országból.

Aszad még mindig kormányoz

Bassár el-Aszad, a kisebbségi alavita (síita) irányzathoz tartozó szíriai elnök kormánya jelenleg az ország területének kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A fennmaradó részeket a kurd fegyveresek vagy a számukban drámaian megfogyatkozott szunnita kormányellenes lázadók és a már csak nyomokban fellelhető szélsőséges iszlamisták uralják. Utóbbi két erő leginkább az északnyugati tartományban, Idlíbben van jelen.

Most Idlíbben fenyeget katasztrófa

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán kiadott közleménye szerint legkevesebb 700 ezer ember válhat földönfutóvá abban az esetben, ha Idlíb tartományban is fokozódnak a harcok.

Aszad ugyanis nemrég bejelentette: a kormányerők egyik következő csapásiránya Idlíb tartomány lesz. Szavai szerint a tartomány elsődleges fontosságú lesz a szíriai hadsereg terroristák ellen folytatott harcában.