Edina
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

289 millió dolláros kártérítésre ítélték a vegyipari óriáscéget

2018.08.11. 10:02 Módosítva: 2018.08.11. 15:18

A Monsanto vegyipari óriáscég köteles 289 millió dolláros (kb. 82 milliárd forintos) kártérítést fizetni rákkeltői gyomirtói egyik áldozatának, erről döntött egy San Franciscó-i bíróság. Az esküdtszék felelősnek mondta ki a közelmúltban a német Bayer tulajdonába került óriásvállalatot abban, hogy – miközben tudott Roundup nevű gyomirtója rákkeltő hatásáról – nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről.

A júniusban kezdődött per a maga nemében az első volt: először mondták ki bíróságon, hogy a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. A per után várhatóan további áldozatok ezrei adhatnak be perkeresetet a Monsanto ellen.

A 46 éves, kétgyermekes DeWayne Johnson limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és a betegséget szerinte a Monsanto által gyártott gyomirtók okozták. Johnson kertészként dolgozik egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta a Roundup és a szintén glifozátot tartalmazó Ranger Pro szerrel permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit, valamint a körülöttük lévő parkokat.

2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól. „Nem gondoltuk, hogy megéli a per végét" – nyilatkozta az áldozat ügyvédje, Timothy Litzenburg az NBC televíziónak. A perről az amerikai televíziós csatornák folyamatosan tudósítottak. A 2016 óta munkaképtelen DeWayne Johnson láthatóan gyenge fizikai állapotban tanúskodott. „Tudom, hogy már nem gyógyulok meg, de az utolsó leheletemig küzdeni fogok" – mondta a tárgyalóteremben.

A pénteki ítélethozatal után a Monsanto közleményt adott ki, miszerint fellebbez az ítélet ellen. A cég mindig tagadta, hogy glifozátos gyomirtói rákbetegséget okoznának. A Bayer is reagált, a BBC szerint a német cég tagadta, hogy rákkeltő anyag lenne a gyomirtókban. Közleményük szerint a tudományos vizsgálatok, a felügyelő hatóságok álláspontja, és a több évtizedes gyakorlati tapasztalatok alapján "meggyőződésük, hogy a glifozát biztonságos, és nem okoz rákot."

A glifozátot világszerte alkalmazzák, tudományos megítélése ellentmondásos. A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) nemzetközi rákkutató központjának (IARC) tanulmánya 2015-ben „valószínűleg rákkeltő" hatásúnak minősítette ezt a színtelen kristályos és vízben jól oldódó szerves vegyületet, miközben európai uniós intézmények, köztük az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó EFSA nem így foglalt állást.

Az Európai Unió tavaly novemberben további öt évre meg is újította a glifozátot tartalmazó vegyszerek forgalmazásának engedélyét.