Ödön
1 °C
11 °C

Szeptembertől drágul a cigaretta

DMOHA20170723003
2018.08.14. 10:09 Módosítva: 2018-08-14 10:18:52

Dobozonként 30-40 forinttal drágulhat szeptemberben a cigaretta, jövő januárban és júliusban újabb, ehhez hasonló mértékű áremelkedésre lehet számítani – értesült dohányipari forrásokból a Világgazdaság.

A drágulás oka, hogy nő a dohánytermékekre vonatkozó jövedéki adó: a szeptembertől hatályba lépő adóemelés a cigarettára, a finomra vágott és az egyéb fogyasztási dohányra is vonatkozik. A lap úgy tudja, hogy lehet arra számítani, hogy az adóváltozás mögé bújva néhány forinttal a gyártók is drágítják majd a termékeiket. Mivel az EU-s szabályok értelmében jövő januárban és júliusban még két lépcsőben tovább emelkedik majd a jövedéki adó, a gyártók emelése nélkül így

jövő ilyenkor átlagosan legalább  90-120 forinttal kell majd többet fizetni a trafikban egy doboz cigarettáért.

A cikk szerint a drágulás várhatóan nem fogja majd vissza a fogyasztást: egy átlagos hónapban jelenleg  30 millió doboz cigaretta fogy Magyarországon, ez a mennyiség pedig összesen 1,2 milliárd forinttal kerülhet többe szeptembertől. A magyar költségvetésben jelenleg is jelentős tételt jelent a dohánytermékek után fizetendő jövedéki adó, amiből 2016-ban 297,3; tavaly pedig  284,7 milliárd forint folyt be az államkasszába.

A dohánygyártmányok jövedéki adójának emelésére az uniós adóminimumokra vonatkozó szabályozás miatt van szükség. Ez alapján a ezer szál cigaretta után legalább 90 euró jövedéki adót, tehát az eladási ár 60 százalékát kell megfizetni. Ennek a kritériumnak 115 eurós szint felett nem kell megfelelni, a nyugat-európai országok többsége például ide tartozik.

Idén márciusban már írtunk róla, hogy 2018 januárjától elvileg minden uniós tagországnak meg kell felelnie annak a 2011-es tanácsi rendeletnek, ami a cigaretta jövedéki adóját szabályozza. A rendelet alkalmazása alól nyolc ország, köztük Magyarország is átmeneti felmentést kapott, de idén már alkalmazni kell a szabályt. A Napi.hu a választások előtt rákérdezett a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogy lesz-e adóemelés, de akkor nem kaptak érdemi válaszokat, bár már akkor is sejthető volt, hogy az adóemelésre csak a választások után fog sor kerülni.

Borítókép: MTI / Mohai Balázs

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?