Natália
1 °C
7 °C

A Toyota és az Uber közösen folytatja az önvezető autók fejlesztését

2018.08.28. 09:27 Módosítva: 2018-08-28 09:29:40

 A Toyota 500 millió dollárt fektet az Uberbe, a két cég együtt folytatja az önvezető autók fejlesztését – írja a Reuters. A japán és az amerikai vállalat azt reméli, ketten együtt jobb esélyekkel indulnak az önvezető autógyártás kiélezett versenyében. 

2018-08-28T014947Z 521395397 RC154E7CD300 RTRMADP 3 UBER-TOYOTA
Fotó: Marco Bello / Reuters

A megállapodás új életet lehelhet az Uber fejlesztésébe, amelyek megtorpantak, mióta tavasszal Arizonában az egyik tesztautójuk szoftverhiba miatt halálra gázolt egy gyalogost. A baleset óta az Uber visszavonta az összes önvezető autóját az utakról, elbocsátott több száz tesztsofőrt, és a teljes arizonai fejlesztőrészlegét leállította. 

A tervek szerint a két cég összefűzné a területen már kikísérletezett fejlesztéseit, az autók az Uber önálló vezetési rendszerét használják majd, de kombinálva a Toyota Guardian technológiájával, ami plusz biztonsági funkciókat kínál és nem engedi az autónak, hogy teljesen önállóan kormányozza magát. A kétféle technológiát egyesítő új rendszert először a Toyota Sienna kisbuszaiba építik be, a tervek szerint 2021-ben kerülhet a forgalomba az Uber taxisrendszerében. 

A Toyota a megállapodástól függetlenül önállóan is folytatja az önvezető-fejlesztést. Az egyezség nyomást helyez az Uberre, hogy indítsa újra az utcai tesztelést, a cég vezetése azzal számol, hogy még idén év vége előtt újra a forgalomba állhatnak a tesztautóik. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?