Ödön
1 °C
11 °C

Olcsóbban megúszták idén a családok az iskolakezdést

2018.09.03. 11:17

Egyre tudatosabban készülnek a szülők az iskolakezdésre, előre félretesznek a tanszerekre, a szalagavatóra, de még a felsőoktatási tanulmányokra is – erre az eredményre jutott a Provident 1000 fős kutatása. 

A felmérés szerint a tavalyi évhez képest jellemzően kisebb összegből sikerült megvásárolni a tanszereket és iskolai kellékeket.

A megkérdezettek

  • 17 százaléka 40- 50 ezer forintot fordít a beiskolázásra,
  • 19 százaléka 30-40 ezer forintot,
  • 20 százaléka pedig 20-30 ezer forint közötti összegből vásárolt.

A sulikezdést 20-30 ezer forintból megúszó szülők aránya a tavalyi évhez képest 6 százalékponttal nőtt, az 50 ezer forint felett költők aránya pedig majdnem 20 százalékponttal, 28 százalékra esett vissza.

A megkérdezettek majdnem felénél (48 százalékánál) a család havi bevételének maximum 30 százalékát teszik ki a beiskolázás költségei. Pozitív trend viszont, hogy csökkent azoknak az aránya, akik az egyhavi bevétel több mint felét fordítják beiskolázásra: idén a megkérdezettek 22 százaléka költött ennyit, míg 2017-ben az ő arányuk még 24 százalék, 2016-ban pedig 27 százalék volt.

A kutatásból kiderült az is, hogy a családok egyre nagyobb arányban készülnek fel előre pénzügyi szempontból az iskolakezdésre. Míg 2016-ban a megkérdezettek 41 százaléka, 2017-ben a fele,

idén már 78 százaléka előre félretette a szükséges összeget.

Emellett csökken azok aránya, akik kölcsönt vesznek fel erre a célra. Tavaly minden ötödik megkérdezett (18%), idén a válaszadók csupán 3 százaléka fordul pénzintézethez, hogy fedezhesse iskolai kiadásait.

A felmérés szerint az iskolakezdés mellett más iskolai költségekre is tesznek félre a szülők: 57 százalék spórol a szalagavató és a a ballagás költségeire, ruhabérlésre, táncórákra, hasonlókra, 31 százalék pedig a gyereke felsőoktatására rak félre már a gimi alatt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?