Aliz
6 °C
14 °C

Veszélyben a szőlőtermelés a Balaton-felvidéken

D  HB20090917015
2018.09.11. 07:17

A mostani termésátlagok és felvásárlási árak mellett veszteséges a szőlőtermelés a Balaton-felvidéken.

– nyilatkozta több borász is a Világgazdaság keddi cikkében. A képlet a következő:

a művelési költség hektáronként legalább 800 ezer forint, miközben az átlagos termésmennyiség alig 60 mázsa, ami a 100 forintot el nem érő felvásárlási ár mellett azt jelenti, hogy hektáronként 200 ezer forint veszteséggel kell kalkulálni.

A helyzeten javíthatna az, ha - a déli parthoz hasonlóan - intenzív, nagyobb hozamú és nagyobb méretű ültetvényeken lehetne termelni, hogy a hatékonyság is növekedjen, és ha lenne megfelelő kereslet a 2000 forint fölötti árkategóriájú boroknak.

Az is komoly problémát jelent a Balaton-felvidéken, hogy sokan megveszik az ültetvényeket, majd szabályellenesen nyaralót építenek rá, ezzel pedig felverik az árakat. Így a borászoknak, akik a területük növelésében gondolkoznak, esélyük sincs földet vásárolni.

Mező Sándor korábbi hegybíró ezért úgy véli:

a régióban sokan el akarják adni az ültetvényeiket, de az is megesik, hogy kivágják a tőkéket vagy egyszerűen magukra hagyják azokat. 

Borítókép: Honéczy Barnabás / MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?