A résztvevők ötöde talált piaci munkahelyet tavaly a közmunka után

2018.09.14. 09:04

Júniusban 100-ból 89 közmunkást nem tudott piaci álláshoz juttatni a program bonyolító állami apparátus – írja a Népszava egy birtokára került belügyminisztériumi belső elemzésre hivatkozva.

A dokumentum alapján 

  • júniusban a közvetítési kísérletek mindössze 3,3 százaléka volt sikeres, majdnem 89 százaléka kudarccal végződött, mintegy 8 százalék eredményét pedig nem tudták rögzíteni.
  • Alkalmi munkára az országban összesen 8 embert tudtak elhelyezni.
  • Tavaly már a közmunkából kilépők 18 százaléka dolgozott piaci munkahelyen hat hónap elteltével.
  • A programban részt vevők többsége beleragad a közmunkaprogramba: a júniusban nyilvántartott közmunkások 80,6 százaléka az előző három évből legalább egyet már közfoglalkoztatottként töltött el, és a januárban vagy februárban megszűnt közfoglalkoztatás után a nyilvántartott álláskeresők 86 százalékát egyszer sem próbálták munkához juttatni.
  • A megyék közül Csongrád a legaktívabb, ott a szakképzettek 78 százalékának legalább egy állást felajánlottak, de máshol újabb közmunkát sem kínáltak.
  • A közfoglalkoztatottak területi megoszlásában nem volt változás: még mindig Borsodban, Szabolcsban és Hajdú-Biharban dolgozik az ország közmunkásainak harmada.

Annak ellenére ugyanakkor, hogy a program az adatok alapján nagyon alacsony hatákonyságú a benne részt vevők elsődleges munkaerőpiaci integrációjának szempontjából, idén már csak 142 930 ember vett részt a programban, ami kevesebb, mint a kormány 160 ezres célszáma. Jövőre a kormány már csak 123 ezer közmunkással számol.