Ödön
1 °C
11 °C

A résztvevők ötöde talált piaci munkahelyet tavaly a közmunka után

2018.09.14. 09:04

Júniusban 100-ból 89 közmunkást nem tudott piaci álláshoz juttatni a program bonyolító állami apparátus – írja a Népszava egy birtokára került belügyminisztériumi belső elemzésre hivatkozva.

A dokumentum alapján 

  • júniusban a közvetítési kísérletek mindössze 3,3 százaléka volt sikeres, majdnem 89 százaléka kudarccal végződött, mintegy 8 százalék eredményét pedig nem tudták rögzíteni.
  • Alkalmi munkára az országban összesen 8 embert tudtak elhelyezni.
  • Tavaly már a közmunkából kilépők 18 százaléka dolgozott piaci munkahelyen hat hónap elteltével.
  • A programban részt vevők többsége beleragad a közmunkaprogramba: a júniusban nyilvántartott közmunkások 80,6 százaléka az előző három évből legalább egyet már közfoglalkoztatottként töltött el, és a januárban vagy februárban megszűnt közfoglalkoztatás után a nyilvántartott álláskeresők 86 százalékát egyszer sem próbálták munkához juttatni.
  • A megyék közül Csongrád a legaktívabb, ott a szakképzettek 78 százalékának legalább egy állást felajánlottak, de máshol újabb közmunkát sem kínáltak.
  • A közfoglalkoztatottak területi megoszlásában nem volt változás: még mindig Borsodban, Szabolcsban és Hajdú-Biharban dolgozik az ország közmunkásainak harmada.

Annak ellenére ugyanakkor, hogy a program az adatok alapján nagyon alacsony hatákonyságú a benne részt vevők elsődleges munkaerőpiaci integrációjának szempontjából, idén már csak 142 930 ember vett részt a programban, ami kevesebb, mint a kormány 160 ezres célszáma. Jövőre a kormány már csak 123 ezer közmunkással számol.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?