Jolán
2 °C
4 °C

Százmilliókkal több 1 százalék érkezett a civileknek

2018.09.16. 14:36

Jelentősen nőtt a civil szervezeteknek tett 1 százalékos felajánlások összege az előző évhez képest – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjára pénteken feltöltött adatokból. Összesen 1 millió 788 ezer 331 felajánlás érkezett be.

A felajánlások összértéke a 8,28 milliárd forint volt, ami bár elmarad a 2016-os 8,5 milliárdtól, jóval több, mint a tavalyi 7,5 milliárd forintos összeg. A tavalyi visszaesést az okozhatta, hogy az adóhatóság bevezette, hogy a NAV magánszemélyek helyett is megcsinálja az adóbevallást.

Amíg kötelező volt kitölteni a bevallást, mindenki találkozott a papír alján az 1 százalékos felajánlással, az új rendszerben azonban csak azok a tudatos adózók látják a felületet, akik veszik a fáradságot, hogy belépjenek a rendszerbe. 

Az idei adat alapján úgy tűnik, hogy már többen odafigyelnek erre.

Tavaly a legtöbb felajánlást kapó 20 szervezet összesen kb. 1 milliárd 134 millió forintot kapott 269 162 adózótól, idén viszont már 1 milliárd 444 millió forint jött be 313 214 adózótól. Ez jelentős növekedés, de még mindig kevesebb pénz, mint amennyit a top20 összesen kapott 2016-ban (1 milliárd 492 millió).

A legtöbb felajánlást kapó civilek sorrendjében nem volt érdemi változás, továbbra is a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta a legtöbb pénzt a Danatos.hu alapítványt és a Bátor Tábor Alapítványt megelőzve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?