Valér
-2 °C
0 °C

Négyéves csúcson az olajár

2018.09.24. 14:51

Több mint 2 százalékkal négyéves csúcsra emelkedett a Brent típusú könnyűolaj világpiaci ára hétfőn – írja az MTI. Az áremelkedés azután következett be, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) elutasította a kitermelés azonnali növelését annak ellenére, hogy Donald Trump amerikai elnök többször is felszólította a szervezetet, hogy tegyen lépéseket a globális kínálat bővítésére az árak kordában tartásának érdekében.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára a kereskedés megnyitásától kezdve folyamatosan emelkedik. Eddigi napi maximumán a novemberi szállítású

Brent hordónként 2,7 százalékos nyereségben, 80,94 dolláron forgott, ami 2014 novembere óta a legmagasabb ár.

A WTI-t pedig 2,26 százalékos pluszban, 72,38 dolláron jegyezték, utoljára július elején állt ilyen magasan az ár.

A Brent olaj árának alakulása. Forrás: investing.com
A Brent olaj árának alakulása. Forrás: investing.com

Több energiakereskedő cég, így a holland Trafigura és a svájci Mercuria arra számít, hogy karácsonyra 90 dollár fölé, az új év elején pedig 100 dollár fölé emelkedhetnek az olajárak, mivel az Irán ellen elrendelt amerikai büntetőintézkedések miatt jelentősen szűkül a világpiaci kínálat.

Daniel Jaeggi, a Mercuria elnöke egy Szingapúrban tartott olajipari konferencián arról beszélt, hogy a negyedik negyedév végére akár közel kétmillió hordó olaj eshet ki a napi kínálatból az Iránt sújtó amerikai szankciók miatt. Az amerikai J.P. Morgan azt jósolta, hogy napi 1,5 millió hordóval csökkenhet a kínálat, és a következő hónapokban 90 dollárra is felmehet a Brent ára. 

A helyzetet fokozhatja, hogy az Irán olajiparát célzó amerikai büntetőintézkedések november 4-én hatályba lépnek. A Reuters pénteken még arról számolt be, hogy az OPEC-tagállamok és Oroszország tárgyalásokat folytat a kitermelés napi 500 ezer hordós emeléséről, hogy ellensúlyozzák az iráni kőolaj kiesését. Az OPEC-tagállamok és kartellen kívüli szövetségeseik, élükön Oroszországgal azonban vasárnap Algírban tartott ülésükön kizárták, hogy kitermelésüket azonnali hatállyal bármilyen mértékben is növeljék.

"Nem gyakorolok befolyást az árakra" - mondta Hálid al-Falih szaúdi energetikai miniszter vasárnap Algírban, a szakminiszterek ülésének helyszínére érkezve. A tanácskozás végül úgy fejeződött be, hogy nem fogadtak el hivatalos ajánlást a kitermelés fokozásáról.

Június végén a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai szokásos félévenkénti tanácskozásukon abban állapodtak meg, hogy a kartellen kívüli szövetségeseikkel nagyjából napi egymillió hordóval, a globális kínálat 1 százalékának megfelelő mennyiséggel növelik kitermelésüket júliustól kezdve. Előzőleg a nagy olajfogyasztók, köztük az Egyesült Államok, Kína és India sürgette az OPEC-tagokat, hogy növeljék kitermelésüket, nehogy hiány alakuljon ki a piacon és elszaladjanak az árak.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország 2016 decemberében állapodott meg arról, hogy a következő év január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az egyezség hatályát tavaly májusban 2018 márciusáig, novemberben pedig 2018 végéig hosszabbították meg.

Az olaj jövőbeli reális árával kapcsolatos cikkünket itt olvashatja el

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!