Natália
1 °C
7 °C

Tuzson Bence nem tréfált: súlyos bírság a fapadosoknak

2018.09.25. 18:56
Megbírságolta Budapest Főváros Kormányhivatala a Ryanair és a Wizz Air légitársaságokat a nyári poggyászkezeléssel, illetve utasfelvétellel kapcsolatos súlyos mulasztások miatt.

A kormányhivatal megállapította, hogy a társaságok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, ezért mindkét vállalat esetében pénzbírságot szabott ki.

Odafigyelhettek volna

A kormányhivatal vizsgálata alapján egyértelművé vált, hogy a légitársaságok az említett esetekben nem tettek meg minden tőlük elvárhatót az utasok megfelelő tájékoztatása érdekében. Ezért a Ryanair légitársaságot súlyos mulasztása miatt 100 millió forint, a Wizz Air társaságot 25 millió forint megfizetésére kötelezzük – közölte Tuzson Bence közszolgálatokért felelős államtitkár..

 

Van ilyen, de kezelhető udvariasan is

Légügyi forrásunk szerint a bírságokat kiváltó mindkét helyzet viszonylag gyakran előfordul a légitársaságok életében, de a cégek, vagy partnereik valóban hibáztak. A Ryanair Las Palmas-i esetei arról szóltak, hogy a repülő tele volt, ilyenkor, ha nehezek a csomagok, szembe szél van, akkor az üzemanyag-felhasználás kritikus lehet. Természetesen a legfontosabb a biztonság, ilyenkor a társaság dönthet úgy, hogy egyesek csomagjait itt hagyja.

Ez kellemetlen, és lehet, hogy sokat segített volna egy transzparensebb kommunikáció, vagy akár jobb döntés lett volna elvinni az utasok döntő többségét, a megfelelő csomagokkal. Míg a többieket átszállással, némi késéssel és persze a lemaradók indokolt felháborodása mellett lehetett volna eljuttatni a végső célhelyükre. Néhányaknak pokollá tenni a nyaralást, vagy mindenkinek kellemetlenné – nem könnyű döntés.

Át kell állni – nincs mese

A Wizz Air kisebb bírsággal honorált problémái akkor jelentkeztek, amikor szétesett a cég menetrendje. Meghibásodott az úgynevezett elektronikus utasfelvételi rendszer, vagy DCS, és a légitársaság (egészen pontosan a földi kiszolgáló partnere) késve állt át a manuális utasfelvételre. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a felek majd még elpereskednek, hogy ki fizesse a révészt.

A magyar emberek nyaralása

Tuzson Bence mindenesetre közleményében kijelentette:

a magyar emberek biztonsága a nyaralásuk, utazásuk alatt is kiemelten fontos,"

"ezért mindent megteszünk védelmük érdekében. Valamennyi, Magyarországot érintő légitársaságnak be kell tartania a magyar jogszabályokat, és mindent el kell követniük azért, hogy az utasok megfelelő szolgáltatást kapjanak. Elfogadhatatlannak tartjuk az utasok hátrányára elkövetett mulasztásokat, amelyek ellen a jövőben is határozottan és szigorúan fellépünk.” - folytatta az államtitkár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?