Kiszivárgott egy szakszervezet-ellenes videó az Amazontól

2018.09.27. 14:33 Módosítva: 2018.09.27. 14:39

Kiszivárgott egy szakszervezet-ellenes videó az Amazontól, amit a cég a Whole Food nevű kiskereskedelmi bolthálózat középvezetőinek küldött ki. A videót a Gizmodo szerezte meg, de forrásvédelemre hivatkozva nem publikálták. Az animált videóban a narrátor végig arról beszél, hogyan kell letörni a munkások szerveződését.

Nem gondoljuk, hogy a szakszervezetekkel jól járnak a vásárlóink, a részvényeseink, a partnereink. Az üzleti modellünk a gyorsaságra, innovációra és a vásárlói elégedettségre épül - olyan dolgokra, ami többnyire nem kapcsolódnak a szakszervezetekhez.

A videóban az is elhangzik, hogy a cég visszautasítja, hogy szakszervezet-ellenesnek nevezzék, de azért az álláspontuntjuk "nem semleges" azokkal szemben.

A videó legmeghökkentőbb részében egy felsorolás is elhangzik, ami olyan szavakat, kifejezéseket vagy cselekedeteket sorolnak fel, ami alapján ki lehet deríteni, hogy melyik munkavállaló akar szerveződni. Aki ezeket észreveszi, jobb ha gyanút fog és időben meggátolja a szerveződést:

  • ha egy munkás kimondja azt, hogy létminimum
  • ha valaki panaszt tesz a kollégái nevében
  • ha valaki szakszervezet-logós pólót, kalapot vagy kabátot hord
  • ha a munkások, akik korábban nem töltöttek időt egymással, hirtelen ismerkedni kezdenek
  • szórólapozás, aláírásgyűjtés
  • ha a munkások szokatlanul kíváncsiak a cég szabályzataira, a juttatásokra, a dolgozók névsorára
  • ha valaki negatívan áll a munkájához
  • vagy egyéb furcsa viselkedés

A videó nem az első jel, ami egyértelművé teszi a nyilvánosság számára, hogy milyen az Amazon különböző cégeiben dolgozók élete. A fizetésük alacsony, a munkakörnyezetük rossz, és folyamatosan szigorú kontroll alatt tartják őket. Két hete azért kellett bocsánatot kérnie a cégnek, mert kiderült, hogy szabadalmaztattak egy új munkaeszközt, ami gyakorlatilag egy ketrec  munkásoknak. A cég szerint erre munkavédelmi okból volt szükség, de  elismerték , hogy rossz ötlet volt. Azzal védekeztek, hogy néha a rossz ötleteket is szabadalmaztatják, megesik az ilyen, ez nem jelenti azt, hogy tényleg be akarták vezetni a ketreces újítást.

#kimehetekpisilninemvagyokrabszolga

Az Amazon imidzsén az sem segített, hogy jutalmat ajánlott azoknak a dolgozóknak, akik a közösségi médiás felületeken pozitív híreket posztolnak a cégről, olyasmiket, hogy bármikor elmehetnek vécére, és hogy nem kezelik őket rabszolgaként. Erre azután volt szükség, hogy olyan újságcikkek jelentek meg, amik szerint a dolgozók palackokba pisilnek, mert így kevesebb idő megy el vécézéssel.

A kiszivárgott videóban a szakszervezetek helyett inkább azt tanácsolják, hogy a dolgozók közvetlenül feletteseiket keressék a problémáikkal. A Gizmodo beszélt több, a cégnél dolgozó emberrel, akik szerint kirúgják azokat, akik szóvá teszik a rossz munkakörülményeiket.

Az Amazon az ilyen videók mellett több intézkedést is hozott, hogy minél inkább megnehezítse a munkások szerveződését. Az apró elemekre széttagolt munkafolyamatok, a dolgozók közti napközbeni interakciók letiltása, a műszakok variálása, az állandó megfigyelés légköre is hozzájárult ahhoz, hogy a cég sztrájk nélkül megúszta történetének első két évtizedét. Az Amazon felemelkedéséről, és annak következményeiről itt írtunk részletesebben.