Valér
-2 °C
0 °C

Egymilliárd eurós orosz üzletben vesz részt a Dunakeszi Járműjavító

2018.10.02. 07:18 Módosítva: 2018-10-02 09:43:19

Egy orosz konzorciumi társsal közösen az állami Dunakeszi Járműjavító egymilliárd euró értékben 1300 vasúti kocsit szállíthat az egyiptomi állami vasútnak, írja a Magyar Idők a RailwayGazette.com nemzetközi szakportálra hivatkozva. A milliárdos megrendelés tényéről már egy ideje lehet tudni, a szakportál azonban most közölt néhány új részletet. 

A sok éve húzódó beszerzés végére néhány nappal ezelőtt Kairóban tettek pontot, derül ki a cikkből. Az ötéves szerződés keretében összesen 1300 vasúti személykocsit szállíthat az orosz-magyar konzorcium, a Transzmasholding Hungary az egyiptomi állami vasutaknak (ENR). A kocsik legnagyobb része (ezer darab) harmadosztályú, felerészben légkondicionált. Másodosztályúból 180, első osztályúból 90, büfékocsiból 30 készül majd.

Az orosz fél tervezi a kocsikat és gyártja a legfontosabb alkatrészeket, valamint a végtermék felét készíti el. A magyar konzorciumi tag Dunakeszi Járműjavító gyártja a járművek másik felét, miközben a finanszírozásról az Eximbank gondoskodik.

A projektben olyan alkatrészeket és részegységeket használnak fel, amelyek végleges felszerelését egy helyi üzemben végzik, amelyben a Transzmasholding International együttműködik az egyiptomi hadsereg termelőszervezetével.

A projektet Egyiptom, Magyarország és Oroszország kormánya támogatásáról biztosította. A Dunakeszi Járműjavító részvényeinek 64,9 százalékát 2014-ben vásárolta vissza az állam 6,9 millió euróért a korábbi tulajdonos Bombardier-től.