2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Egymilliárd eurós orosz üzletben vesz részt a Dunakeszi Járműjavító

2018.10.02. 07:18 Módosítva: 2018.10.02. 09:43

Egy orosz konzorciumi társsal közösen az állami Dunakeszi Járműjavító egymilliárd euró értékben 1300 vasúti kocsit szállíthat az egyiptomi állami vasútnak, írja a Magyar Idők a RailwayGazette.com nemzetközi szakportálra hivatkozva. A milliárdos megrendelés tényéről már egy ideje lehet tudni, a szakportál azonban most közölt néhány új részletet. 

A sok éve húzódó beszerzés végére néhány nappal ezelőtt Kairóban tettek pontot, derül ki a cikkből. Az ötéves szerződés keretében összesen 1300 vasúti személykocsit szállíthat az orosz-magyar konzorcium, a Transzmasholding Hungary az egyiptomi állami vasutaknak (ENR). A kocsik legnagyobb része (ezer darab) harmadosztályú, felerészben légkondicionált. Másodosztályúból 180, első osztályúból 90, büfékocsiból 30 készül majd.

Az orosz fél tervezi a kocsikat és gyártja a legfontosabb alkatrészeket, valamint a végtermék felét készíti el. A magyar konzorciumi tag Dunakeszi Járműjavító gyártja a járművek másik felét, miközben a finanszírozásról az Eximbank gondoskodik.

A projektben olyan alkatrészeket és részegységeket használnak fel, amelyek végleges felszerelését egy helyi üzemben végzik, amelyben a Transzmasholding International együttműködik az egyiptomi hadsereg termelőszervezetével.

A projektet Egyiptom, Magyarország és Oroszország kormánya támogatásáról biztosította. A Dunakeszi Járműjavító részvényeinek 64,9 százalékát 2014-ben vásárolta vissza az állam 6,9 millió euróért a korábbi tulajdonos Bombardier-től.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?