Lakhatásuk miatt adósodnak el a magyarok

2018.10.25. 11:30

A magyar lakosság eladósodottságát és a lakhatási szegénység területi folyamatait dolgozza fel a Habitat for Humanity legújabb lakhatási jelentése. (A tanulmány előző fejezeteiről itt írtunk részletesen.)

A tanulmány szerint "Magyarországon a háztartások eladósodottsága jelentős részben a lakhatási költségekhez kapcsolódik." Ennek egyik fő oka, hogy az emberek a legtöbb esetben csak hitellel tudnak saját tulajdonú ingatlanhoz jutni.

A lakáshitel a stabilan és jól keresők számára hatásos segítség, a szegényebbeknek viszont könnyen csapdává válhat. A lakhatási költségek nagy része ezen kívül a rezsire megy el, aminek folyamatos fizetése sokak számára jelent problémát. A Habitat szerint "az eladósodás két fő forrása (a lakáshitelek és a lakásfenntartási költségek) igen gyakran együttesen jelentkezik.

Tanulmányukban felhívták a figyelmet arra, hogy

a magyar lakáspolitika fő eszköze 2001 óta a lakáshitelezés támogatása, amivel a kormány a bankokra és a háztartásokra hárítja a lakhatási kérdés megoldását.

"Ez a lakáspolitika egyrészt nem nyújt megoldást a nem hitelképes háztartások számára (ami a válság után sok háztartást jellemzett), másrészt pedig a rosszabb anyagi helyzetű háztartásokat kiszolgáltatott helyzetbe hozza" - írták.

Hozzátették, hogy ez a lakáspolitika növeli a társadalmi különbségeket, mert a tehetősek számára hatásos segítség lehet a vagyoni helyzet javítására, a szegényebbeket viszont "adósságspirálba sodorhatja".

A kutatás felidézte, hogy a magyar háztartások 32,2 százalékának van hitele, ez 1,4 millió ember. "Mivel fontos szempont a magyaroknál, hogy saját ingatlannal rendelkezzenek, a jelzáloghitelek 80 százalékát költötték lakásvásárlásra vagy felújításra".

A hitelek és az eladósodottság nem egyenlően oszlik el a társadalomban. A legszegényebb ötöd birtokolta 2014-ben az összes háztartási hitelállomány 34 százalékát.

A Habitat jelentéséből derült ki, hogy 2001 és 2011 között megduplázódott a zártkerti övezetekben és üdülőterületeken élők száma, és a magas ingatlanárak, illetve rezsiköltségek miatt folyamatosan költöznek ki a városokból az emberek. A jelenséggel két cikkben foglalkoztunk, ezeket itt és itt lehet elérni. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?