Milliókat fizet vezetőinek, miközben spórol a szolgáltatáson az egyik kukás cég

2018.10.29. 08:55 Módosítva: 2018.10.29. 09:26

Milliós fizetéseket visznek haza havonta a Hatvanban és környékén szemetet szállító cég vezetői, miközben a szolgáltatásait egyre csökkentené a társaság – írja a 24.hu a hatvani képviselő-testület egy ülésen elhangzott információkra hivatkozva. 

Az állítólag a polgármester által közölt tények arra világítanak rá, hogy egyes közszolgáltatóknál a pazarlás is közrejátszhat abban, hogy egyre rosszabb pénzügyi helyzetbe kerülnek.

A cikk szerint azonban ez a helyzet a hatvani Fideszes belháború eredménye lehet:

az NFM-ben a közszolgátatásokért felelős Szabó Zsolt államtitkár és Horváth Richárd polgármester rossz viszonya miatt a közszolgáltató kiválasztásakor nem azt a céget bízták meg, amelyik már évek óta sikerrel látta el a feladatot, hanem egy sokkal rosszabb eredménnyel és kisebb tapasztalattal rendelkező másikat.

Az NHKV létrejötte előtt a Hatvan és Térsége Hulladékgazdálkodási Kft. a városban és 21 további településen látta el a szilárdhulladék-gyűjtési, -szállítási és -ártalmatlanítási feladatokat, és 2016-ban 120 millió forint pluszt termelt. Ezt a céget cserélték le a Szelektív Hulladékhasznosító Nonprofit Kft.-re, ami korábban csak négy kistelepülésen működött, 2016-ban veszteségesen.

A cikk szerint Horváth Richárd egy októberi képviselő-testületi ülésen elővette a Szelektív Kft. ügyét, mivel rendszeres viták vannak a cég és az önkormányzat között. A polgármester beszámolója szerint a legújabb vita azon robbant ki, hogy a társaság bejelentette, nem hajlandó elvinni az őszi levélhullás idején a zöldhulladékot, a szolgáltatást évente csak egy alkalommal tudja biztosítani.

A polgármester azt mondta, kikérte a Szelektív Kft. gazdálkodási számait, ennek alapján a cég 2017 vége óta megduplázta adminisztrációs létszámát, ráadásul a fizetések is nagyon magasak.

A cikk szerint az ügyvezető igazgató bruttó másfél millió forintos fizetést kap, háromszor annyit, mint a másik cég, a Hatvan és Térsége Kft. vezetője. Szintén másfél milliós díjazásban részesül a cég szerződtetett tanácsadónője, aki korábban az NHKV-nál dolgozott. (A hulladékcég tanácsadója korábban Szabó Zsolt politikai főtanácsadója volt.) Ezenkívül egymillió forint körüli fizetést kapnak a menedzsment alsóbb szintjein tevékenykedők, de fizet a cég a hulladékgazdálkodási társulás polgármestereinek is, holott ők korábban társadalmi munkában látták el ugyanezt a feladatot.

A Szelektív Kft. tavalyi évre vonatkozó beszámolója – amelyet május végéig kellett volna közzétenni – egyébként nem elérhető, a 24. kikérte a cégtől a munkavállalói adatokat, de még nem kaptak választ.

Írtunk Hatvan önkormányzatának, hogy Horváth Richárd polgármester meg tudja-e erősíteni a 24.hu cikkében neki tulajdonított állításokat, az önkormányzat honlapján ugyanis az októberi képviselő-testületi jegyzőkönyvek még nem elérhetők. Amint válaszolnak, közöljük. 

Az aktuális szemétszállítási botrány hátteréről itt szedtük össze a tudnivalókat.   • Tippek
  • Babaváró hitel