Ödön
2 °C
11 °C

Milliókat fizet vezetőinek, miközben spórol a szolgáltatáson az egyik kukás cég

2018.10.29. 08:55 Módosítva: 2018-10-29 09:26:29

Milliós fizetéseket visznek haza havonta a Hatvanban és környékén szemetet szállító cég vezetői, miközben a szolgáltatásait egyre csökkentené a társaság – írja a 24.hu a hatvani képviselő-testület egy ülésen elhangzott információkra hivatkozva. 

Az állítólag a polgármester által közölt tények arra világítanak rá, hogy egyes közszolgáltatóknál a pazarlás is közrejátszhat abban, hogy egyre rosszabb pénzügyi helyzetbe kerülnek.

A cikk szerint azonban ez a helyzet a hatvani Fideszes belháború eredménye lehet:

az NFM-ben a közszolgátatásokért felelős Szabó Zsolt államtitkár és Horváth Richárd polgármester rossz viszonya miatt a közszolgáltató kiválasztásakor nem azt a céget bízták meg, amelyik már évek óta sikerrel látta el a feladatot, hanem egy sokkal rosszabb eredménnyel és kisebb tapasztalattal rendelkező másikat.

Az NHKV létrejötte előtt a Hatvan és Térsége Hulladékgazdálkodási Kft. a városban és 21 további településen látta el a szilárdhulladék-gyűjtési, -szállítási és -ártalmatlanítási feladatokat, és 2016-ban 120 millió forint pluszt termelt. Ezt a céget cserélték le a Szelektív Hulladékhasznosító Nonprofit Kft.-re, ami korábban csak négy kistelepülésen működött, 2016-ban veszteségesen.

A cikk szerint Horváth Richárd egy októberi képviselő-testületi ülésen elővette a Szelektív Kft. ügyét, mivel rendszeres viták vannak a cég és az önkormányzat között. A polgármester beszámolója szerint a legújabb vita azon robbant ki, hogy a társaság bejelentette, nem hajlandó elvinni az őszi levélhullás idején a zöldhulladékot, a szolgáltatást évente csak egy alkalommal tudja biztosítani.

A polgármester azt mondta, kikérte a Szelektív Kft. gazdálkodási számait, ennek alapján a cég 2017 vége óta megduplázta adminisztrációs létszámát, ráadásul a fizetések is nagyon magasak.

A cikk szerint az ügyvezető igazgató bruttó másfél millió forintos fizetést kap, háromszor annyit, mint a másik cég, a Hatvan és Térsége Kft. vezetője. Szintén másfél milliós díjazásban részesül a cég szerződtetett tanácsadónője, aki korábban az NHKV-nál dolgozott. (A hulladékcég tanácsadója korábban Szabó Zsolt politikai főtanácsadója volt.) Ezenkívül egymillió forint körüli fizetést kapnak a menedzsment alsóbb szintjein tevékenykedők, de fizet a cég a hulladékgazdálkodási társulás polgármestereinek is, holott ők korábban társadalmi munkában látták el ugyanezt a feladatot.

A Szelektív Kft. tavalyi évre vonatkozó beszámolója – amelyet május végéig kellett volna közzétenni – egyébként nem elérhető, a 24. kikérte a cégtől a munkavállalói adatokat, de még nem kaptak választ.

Írtunk Hatvan önkormányzatának, hogy Horváth Richárd polgármester meg tudja-e erősíteni a 24.hu cikkében neki tulajdonított állításokat, az önkormányzat honlapján ugyanis az októberi képviselő-testületi jegyzőkönyvek még nem elérhetők. Amint válaszolnak, közöljük. 

Az aktuális szemétszállítási botrány hátteréről itt szedtük össze a tudnivalókat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?