Tárgyalnak a vasárnapi boltzárról, de a kormány szerint nem jön vissza

2018.10.30. 08:20 Módosítva: 2018.10.30. 10:58

Újra előkerül a vasárnapi boltzár lehetősége, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tárgyalásba kezdett a kormányhoz fordult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) – írta a Magyar Idők. 

Frissítés: a Kormányzati Tájékoztatási Központ még a délelőtt folyamán kiadott egy közleményt, melyben az áll,

"A vasárnapi munkavégzés tilalma lezárt ügy, a kormány nem kívánja újra megnyitni ezt a kérdést."

A Magyar Idők cikke szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium személyes egyeztetésre hívta a KDFSZ vezetőjét, Bubenkó Csabát az ügyben. Bár hivatalosan nincs szó jogszabály módosításáról a boltzárral kapcsolatban, az ITM államtitkára, Cseresnyés Péter közölte: „A felvetett téma elsősorban foglalkoztatás-szabályozási, illetve érdekegyeztetési kérdéskör, amely a Pénzügyminisztérium (PM) feladat- és hatásköre. Azonban felmerülnek kereskedelempolitikai szabályozási kérdések is, így ebben az esetben javasolt az ITM részéről is részt venni az egyeztetésben”.

Bubenkó szerint a fogyasztói szokások megváltozása miatt manapság elfogadhatóbb lehet egy akár részlegesen bevezetendő korlátozás átgondolása, erről érdemes lehet szélesebb körben kikérni a társadalom véleményét. Első körben Bubenkó felvetette, hogy december 24-én már délben zárjanak be a boltok, a jelenlegi 14 óra helyett.

Két év alatt átlagosan 50-60 ezer forinttal nőtt ugyan az áruházi alkalmazottak bruttó keresete, de Bubenkó szerint a mindennapokban mégis számtalan visszás helyzet fordul elő a nem kellő számban rendelkezésre álló állomány hátrányára, ami több, alapvető ágazati kérdés halaszthatatlan újragondolását teszi szükségessé.

A vasárnapi boltzár legutóbb a múlt hónapban került terítékre a KDFSZ kezdeményezése nyomán, a Kormányzati Tájékoztatási Központ már ekkor is azt közölte ezzel kapcsolatban, hogy a

kormány a vasárnapi boltzár ügyében nem tervez jogszabály-módosítást, nem tartja aktuálisnak a kérdést.  • Hírek
  • Lakáshitel