Erzsébet
1 °C
4 °C

Tárgyalnak a vasárnapi boltzárról, de a kormány szerint nem jön vissza

2018.10.30. 08:20 Módosítva: 2018-10-30 10:58:22

Újra előkerül a vasárnapi boltzár lehetősége, miután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tárgyalásba kezdett a kormányhoz fordult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) – írta a Magyar Idők. 

Frissítés: a Kormányzati Tájékoztatási Központ még a délelőtt folyamán kiadott egy közleményt, melyben az áll,

"A vasárnapi munkavégzés tilalma lezárt ügy, a kormány nem kívánja újra megnyitni ezt a kérdést."

A Magyar Idők cikke szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium személyes egyeztetésre hívta a KDFSZ vezetőjét, Bubenkó Csabát az ügyben. Bár hivatalosan nincs szó jogszabály módosításáról a boltzárral kapcsolatban, az ITM államtitkára, Cseresnyés Péter közölte: „A felvetett téma elsősorban foglalkoztatás-szabályozási, illetve érdekegyeztetési kérdéskör, amely a Pénzügyminisztérium (PM) feladat- és hatásköre. Azonban felmerülnek kereskedelempolitikai szabályozási kérdések is, így ebben az esetben javasolt az ITM részéről is részt venni az egyeztetésben”.

Bubenkó szerint a fogyasztói szokások megváltozása miatt manapság elfogadhatóbb lehet egy akár részlegesen bevezetendő korlátozás átgondolása, erről érdemes lehet szélesebb körben kikérni a társadalom véleményét. Első körben Bubenkó felvetette, hogy december 24-én már délben zárjanak be a boltok, a jelenlegi 14 óra helyett.

Két év alatt átlagosan 50-60 ezer forinttal nőtt ugyan az áruházi alkalmazottak bruttó keresete, de Bubenkó szerint a mindennapokban mégis számtalan visszás helyzet fordul elő a nem kellő számban rendelkezésre álló állomány hátrányára, ami több, alapvető ágazati kérdés halaszthatatlan újragondolását teszi szükségessé.

A vasárnapi boltzár legutóbb a múlt hónapban került terítékre a KDFSZ kezdeményezése nyomán, a Kormányzati Tájékoztatási Központ már ekkor is azt közölte ezzel kapcsolatban, hogy a

kormány a vasárnapi boltzár ügyében nem tervez jogszabály-módosítást, nem tartja aktuálisnak a kérdést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?