Széles Gáboré a legnagyobb, 100 százalékban magyar cég

D MTI20120121004
2018.10.31. 15:13

Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy Széles Gábor a Zrt-k Mészáros Lőrince, legalábbis valami ilyesmi konklúzióra juthatunk a Forbes magazin legfrissebb számának összeállításából. A magazin ugyanis listába rendezte a 100 legnagyobb, teljesen és garantáltan magyar tulajdonban lévő céget, ennek a listának a legelején pedig a többek között Széles Gábor tulajdonában* álló Videoton Holding Zrt. áll.

A cég, amelyben Széles a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkezik egymaga, de a többségi tulajdonos a céget valóban irányító Sinkó Ottó-Lakatos Péter-páros a Forbes számítása szerint 231,4 milliárd forintot ér. A vállalat mellett még Gattyán György cége, a Csányi Sándor féle Bonafarm és a Demján Sándor örököseinek tulajdonában lévő Gránit-Pólus csoport is befért a 10 legnagyobb cég közé. 

Mészáros Lőrinc mesébe illően gyarapodó cégcsoportja teljesen lemaradt a százas listáról, a volt felcsúti polgármester egyetlen cége sem szerepel a listán. Ezt a lista összeállítói azzal indokolják, hogy a listára csak tuti biztosan magyar tulajdonú cégeket akartak feltenni, és mivel a Mészáros-birodalom az Opus Global és a Konzum nevű cégeken keresztül már a tőzsdén van, ezért nem kizárt, hogy külföldiek is vettek a részvényeikből. Épp ezért nem szerepel amúgy a listán az OTP vagy a Mol sem, amelyek, bár magyar cégek, száz százalékban nincsenek magyar tulajdonban. 

Azért vannak a közbeszerzési értesítőből jól ismert vagy kormányközeli üzletemberekhez köthető cégek is a listán. Például

  • rögtön a 11. helyen például ott van a Szijj László féle Duna Aszfalt,
  • 20. helyen Andy Vajna Las Vegas Casino Zrt-je,
  • 22. helyen Garancsi István Market Építője,
  • 25. helyen pedig a Tiborc Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzletelő Paár Attila West Hungária Bau nevű cége. 

*A cikkünk megjelenése után a Videoton tulajdonosai jelezték, hogy Széles Gábor csak kisebbségi tulajdonos a cégben, annak operatív irányításában pedig nem vesz részt. 

(Borítókép: Széles Gábor beszélget a résztvevőkkel a 2012-es Békemeneten. Fotó: MTI / Marjai János)