Olivér
4 °C
8 °C

Széles Gáboré a legnagyobb, 100 százalékban magyar cég

D MTI20120121004
2018.10.31. 15:13

Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy Széles Gábor a Zrt-k Mészáros Lőrince, legalábbis valami ilyesmi konklúzióra juthatunk a Forbes magazin legfrissebb számának összeállításából. A magazin ugyanis listába rendezte a 100 legnagyobb, teljesen és garantáltan magyar tulajdonban lévő céget, ennek a listának a legelején pedig a többek között Széles Gábor tulajdonában* álló Videoton Holding Zrt. áll.

A cég, amelyben Széles a legnagyobb tulajdonrésszel rendelkezik egymaga, de a többségi tulajdonos a céget valóban irányító Sinkó Ottó-Lakatos Péter-páros a Forbes számítása szerint 231,4 milliárd forintot ér. A vállalat mellett még Gattyán György cége, a Csányi Sándor féle Bonafarm és a Demján Sándor örököseinek tulajdonában lévő Gránit-Pólus csoport is befért a 10 legnagyobb cég közé. 

Mészáros Lőrinc mesébe illően gyarapodó cégcsoportja teljesen lemaradt a százas listáról, a volt felcsúti polgármester egyetlen cége sem szerepel a listán. Ezt a lista összeállítói azzal indokolják, hogy a listára csak tuti biztosan magyar tulajdonú cégeket akartak feltenni, és mivel a Mészáros-birodalom az Opus Global és a Konzum nevű cégeken keresztül már a tőzsdén van, ezért nem kizárt, hogy külföldiek is vettek a részvényeikből. Épp ezért nem szerepel amúgy a listán az OTP vagy a Mol sem, amelyek, bár magyar cégek, száz százalékban nincsenek magyar tulajdonban. 

Azért vannak a közbeszerzési értesítőből jól ismert vagy kormányközeli üzletemberekhez köthető cégek is a listán. Például

  • rögtön a 11. helyen például ott van a Szijj László féle Duna Aszfalt,
  • 20. helyen Andy Vajna Las Vegas Casino Zrt-je,
  • 22. helyen Garancsi István Market Építője,
  • 25. helyen pedig a Tiborc Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzletelő Paár Attila West Hungária Bau nevű cége. 

*A cikkünk megjelenése után a Videoton tulajdonosai jelezték, hogy Széles Gábor csak kisebbségi tulajdonos a cégben, annak operatív irányításában pedig nem vesz részt. 

(Borítókép: Széles Gábor beszélget a résztvevőkkel a 2012-es Békemeneten. Fotó: MTI / Marjai János)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?