Mészáros Lőrinc vagyongyarapodása kisebb matematikai csoda

O5A3199
2018.05.07. 12:33

Mészáros Lőrinc és felesége a napokban hivatalosan is bejelentették azt az eddig sem különösebben nagy titokban tartott információt, hogy ők a Konzum Magántőkealap tulajdonosai. Ennek kapcsán pedig a G7 kiszámolta, hogy a tőkealapon keresztül a felcsúti expolgármester és exgázszerelő tőzsdei vagyona jelenlegi árfolyamon 280-300 milliárd forintot ér, azaz Mészáros az ország leggazdagabb embere.

A pénzfialtatási számmágiák kedvelőinek a fentiekből különösen a 280 milliárdos szám lehet érdekes, mégpedig azért, mert tavaly nyáron egy rendkívül fondorlatos matematikai módszerrel

egészen pontosan sikerült megjósolnunk a magyar Zuckerberg vagyongyarapodását.

Annak idején azt jártuk körbe egy nem minden mondatában teljesen komolyan gondolt irományban, hogy ha Mészáros Lőrinc a jelenlegi ütemben gazdagodik tovább, mikor érheti be a világ élvonalát, és mikor válhat a Föld leggazdagabb emberévé, büszkeséget hozva ezzel egész Magyarországra. 

Jól sült el a vicc, már akinek

A javasodás-előrejelzéshez egy (szándékosan) mosolyogtatóan primitív módszert választottunk: kiszámoltuk, hogy 2006 és 2017 között éves átlagban mennyivel nőtt Mészáros Lőrinc vagyona, majd a 2017-es vagyon értékét felszoroztuk az így megkapott növekedési ütemmel, aztán az így megkapott 2018-as értéket is felszoroztuk, és így tovább. Azaz csináltunk egy exponenciális függvényt, amely szerint Mészáros vagyona az eddigi ütemben növekedik a végtelenségig.

Mészáros Lőrinc exponenciális vagyongyarapodása, a könnyebb átláthatóság végett egy logaritmikus skálán ábrázolva.
Mészáros Lőrinc exponenciális vagyongyarapodása, a könnyebb átláthatóság végett egy logaritmikus skálán ábrázolva.
Grafika: Mészáros Tamás / Index

A dologban az a vicces/rémisztő, hogy a valóság is ilyen egyszerűre sikeredett. Tavalyi, viccnek szánt grafikonunkon 2018-ra 280 milliárdos vagyont valószínűsítettünk Mészárosnak, azaz nagyjából pont ugyanannyit, amennyi valójában lett. Ez azt jelenti, hogy Mészáros vagyona tavaly pont olyan eszetlenül gyors ütemben növekedett tovább, mint 2006 és 2017 között.

Persze ez csak Mészáros magyarországi tőzsdei vagyona, tehát ezenkívül is vannak még bőven érdekeltségei, ebből fakadóan a felcsúti géniusz a jelek szerint még az exponenciális vagyonnövekedésnél is jobban teljesít.

Jók a kilátások

Mivel pedig Mészáros a jelek szerint képes tartani a korábbi években diktált eszméletlen vagyongyarapodási tempót, még mindig érvényes azon megállapításunk, hogyha kitart ez az emberfeletti teljesítmény, akkor 2024-re akár a világ leggazdagabb embere is lehet.

A felcsúti vállalkozó most már belépett a dollármilliárdosok klubjába, és mivel a jelek szerint a Szilícium-völgyben jóval lassabb ütemben terem a pénz, mint a Vértes árnyékában, vélhetően öles léptekkel fog majd feljebb mászni a gazdagok világranglistáján.

A legfőbb ellenséget, Soros Györgyöt pedig lassan be is éri majd: mivel a magyar származású befektető tavaly év végén alapítványaira hagyta vagyona nagy részét, ma már csak 8 milliárd dollár, azaz nagyjából 2100 milliárd forint a személyes vagyona a Forbes 2018-as listája szerint. Ez a mostani ütemben Mészárosnak jövő év közepére meglehet.

Azért lehetnek nehézségek

Persze korábbi cikkünk azon figyelmeztetése is érvényes még, miszerint a gazdagodás későbbi fázisaiban jóval nehezebb lesz majd tartani ezt az ütemet.

  • Egyrészt a belföldön felvásárolható bizniszek száma fogyóban van, bár Mészáros felvásárlási étvágya nem látszik alábbhagyni.
  • Másrészt fontosabb, hogy csökken a bevonható pénz mennyisége, és e tekintetben például elég rossz hír, hogy az új uniós költségvetési tervezet keményen megvágná azokat a forrásokat, amelyekből elég sok csordogált Felcsútra. És egyelőre a kínaiak sem nagyon adnak.
  • Harmadrészt, a mostani vagyon nagyrészt Mészáros cégeinek tőzsdei szárnyalása miatt duzzadt ekkorára, viszont az árfolyamot nem a cégek eredménye, hanem a spekuláció hajtja: a befektetők bíznak benne, hogy minden, amihez Mészáros nyúl, arannyá válik. Viszont Mészáros saját bevallása szerint is „Isten, a szerencse és Orbán Viktor segítségének" köszönheti, hogy ennyire meggazdagodott, ebből a háromból viszont kettő ereje véges, a harmadik pedig az őt ismerők szerint nem foglalkozik pénzügyekkel. Magyarul nincs garancia arra, hogy a felpumpált árfolyam így marad majd.
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Mészáros Lőrinc vagyongyarapodása kisebb matematikai csoda

Valósággá vált a vicc. Ezt az ütemet tartva 2024-re tényleg a világ leggazdagabb embere lehet.

8399 · May 07, 2018 12:33pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Ezért Mészáros további tápolása nagyobb áldozatokat kíván majd a nemzettől. A korábbi cikkünkben felvetettük: ahhoz, hogy Mészáros a világ leggazdagabb embere legyen, szükség lehet esetleg a teljes magyar államvagyon (18,2 ezer milliárd forint) ráruházására, esetleg a lakossági vagyon negyedét is neki adhatnánk, hogy folytatódhasson a magyar gazdasági világsiker.

Mondjuk ezek csak a távolabbi távlatok, a közeljövőben nem várható, hogy megszakadjon Mészáros menetelése. Már csak azért sem, mert ahogy a minapi bejelentés kapcsán fogalmaztunk, nyilvánvalóan látszik, hogy a magyar társadalomban sem kelt különösebb felzúdulást, ha a miniszterelnök gázszerelő bizalmasa hirtelen az ország leggazdagabb milliárdosai közé emelkedik megkérdőjelezhető közbeszerzések, állami bizniszek révén.

Borítókép: Mészáros Lőrinc. Fotó: Ajpek Orsi / Index.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.  • Tippek
  • Babaváró hitel