Bécs nem tárgyal tovább az Airbnb-vel

2018.11.06. 14:36

Október 31-én megszakította a tárgyalásokat Bécs városa a lakásmegosztó szolgáltatással foglalkozó Airbnb-vel, ezt közölte az osztrák főváros vezetése. Peter Handke, Bécs pénzügyi tanácsnoka azt mondta, 

a városháza már több mint egy éve egyeztetett az Airbnb-vel a szállásadók adatainak kiadásáról, de úgy tűnik, a legnagyobb szállásmegosztó portál sem az osztrák jogot, sem Bécs alapvető követeléseit nem hajlandó elfogadni.

Bécs vezetése már egy ideje szeretné valahogy szabályozni a rövid távú online lakáskiadást, ennek érdekében az idegenforgalmi törvényt is átírták tavaly. A város azt szeretné már egy ideje elérni, hogy az online platformok, amelyeken a bécsiek kiadják a turistáknak a lakásaikat, megosszák a hatóságokkal a platformon elérhető lakások adatait. Mindezt azért szeretné az önkormányzat, mert szeretné beszedni az idegenforgalmi adót, viszont azért, hogy ne az egyes lakások tulajdonosait kelljen zaklatnia a hatóságoknak, azt szeretné elérni, hogy a sharing szolgáltatók szedjék be az adót a klienseiktől és fizessék be a városnak. 

Ehhez viszont az kell, hogy a szolgáltatók transzparensek legyenek, vagyis kiadják az adatokat arról, pontosan hány lakás után fizetnek, hogy ellenőrizni lehessen, tényleg annyi adót kapott-e a város, amennyi megilleti. A város közleménye szerint 13 szolgáltatóval már sikerült is megegyezni

az Airbnb viszont nem hajlandó kiadni a szükséges adatokat. 

Abba sem ment bele a cég, hogy gyanús esetekben kiadják a szállásadók személyes adatait. Így a továbbiakban az Airbnb megkapja majd a hivatalos felszólítást, hogy adja ki az ügyfelei adatait. Amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy a város közigazgatási eljárást indít ellene.

Peter Handke szerint az Airbnb-n keresztül a lakásukat kiadók számára ezután sem változik semmi, bár a tárgyalásoknak pont az lett volna a célja, hogy a szállásadók életét megkönnyítsék. Arról, hogy Bécsben és más városokban hogy próbálják szabályozni az Airbnb-t és hasonló szolgáltatásokat, arról itt olvashat bővebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?