Szilvia
5 °C
16 °C

A siófoki önkormányzattól be sem kérték az Elios-ügy dokumentumait

2018.11.08. 20:50

Nem kérte be a rendőrség a siófoki önkormányzattól az Elios-ügy dokumentumait, mondta az RTL Híradónak a város független polgármestere. Az RTL szerint tanúként sem hallgatták meg a település illetékeseit a nyomozás alatt.

Mint kedden megírtuk, a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást. Ez az eljárás azután indult, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF jelentésében azt írta: a Tiborcz István volt cége által elnyert 35 uniós közbeszerzésnél csalás gyanúja merül fel.

Siófokon 2520 lámpát szerelt fel az Elios jogelődje, ez 294,5 millió forintba került. A siófoki lámpacsere-programot az OLAF is megemlítette a jelentésében.

A rendőrség január óta nyomozott az ügyben, de most kiderült, hogy Siófokról mégsem kérték be a közvilágítási projekt dokumentumait. „A hivatalon belül az eredeti iratokat zároltam, és vártam, hogy majd megjelenik itt a nyomozó hatóság. Ehhez képest nem történt semmilyen megkeresés az irányomba" – mondta az RTL Híradónak Lengyel Róbert polgármester, aki 2014-ben váltotta le a város korábbi fideszes vezetőjét.

Azt mondta, ő is a sajtóból értesült arról, hogy a nyomozást már megszüntették. A rendőrség nem válaszolt az RTL-nek, hogy a többi városból bekérték-e az iratokat a nyomozáshoz.

Az OLAF is reagált: szerintük a nyomozás megszüntetése nem érvényteleníti az eredményeiket és a pénzügyi visszaélésre talált bizonyítékokat. A jelentés alapján az Európai Bizottság most is eljárást folytat az ügyben, tették hozzá.

Az egész ügyet itt magyaráztuk el részletesebben>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?