Majonézeket tesztelt a Nébih

2018.11.08. 11:48

A Szupermenta legújabb tesztjén a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is atomjaira bontották a szakemberek. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból átmentek a vizsgán, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

A Nébih számos laboratóriumi vizsgálatot végzett. Ezeket a tényezőket mindenhol rendben találták:

  • nedvességtartalom,
  • zsírtartalom,
  • erukusav (növényi toxin) tartalom,
  • jelölt omega-3 zsírsav mennyisége,
  • növényi olaj összetétel,
  • szorbinsav tartósítószer tartalom,
  • EDTA antioxidáns tartalom,
  • pH,
  • PAH szennyezőanyagok jelenléte,
  • kén-dioxid tartalom.

Megnyugtató, hogy a mustárt vagy tojást vállaltan nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezektől. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéz flakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.

De voltak tényezők, amikkel volt probléma.

A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – mennyisége kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a gyártóval szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek természetesen nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket vak-kóstolásos módszerrel. A majonézek rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki.

Jó tudni:

  • Egy majonéz külső megjelenése akkor megfelelő, ha krémszerűen sűrű, levegős, habos, ugyanakkor homogén és sima a felülete. Ebből a szempontból a legmagasabb pontot a Coop majonéz kapta.
  • A termék színe legyen fényes, egyenletesen krémszínű, de halványsárga árnyalatú. Ennél a szempontnál a Heinz majonéz érte el a legtöbb pontot.
  • Illata akkor értékelhető kiválónak, ha enyhén savanykás, ecetes aromájú, kissé mustáros jelleg kíséri. Idegen és mellékszagtól mentes. A felhasznált ecetnek össze kell simulnia a többi felhasznált összetevő illatával. Azonban, ha az ecetnek szúrós aromája érződik ki, az egy gyengébb minőség jellemzője lehet. Ezen tulajdonság legjobbra értékelt terméke az Auchan majonéz lett.
  • A tesztelők szerint majonézek esetében is az íz a legfontosabb tényező, amely akkor ideális, ha a termék savanykás és édes íz harmóniáról, krémes szájérzetről, idegen és mellékíztől való mentességről tanúskodik. E tekintetben az Univer majonéz nyerte el leginkább a kóstolók tetszését.

Itt vannak az összesített nyertesek: