Judit
3 °C
7 °C

Május óta több mint kétezer kilakoltatás volt

2018.11.14. 08:58

Az utóbbi negyedévben 919, az idei évben összesen több mint 2274 kilakoltatás történt Magyarországon – írja az Atv.hu a Bírósági Végrehajtói Kar honlapján közölt adatok alapján. 

A kilakoltatási moratórium május elejével járt le, ez a szám tehát nagyjából fél év alatt jött össze. Az adatokból kiolvasható: a harmadik negyedévben a kilakoltatások csaknem kétharmadát, 601 esetet a lakóingatlanok sikeres árverését követő birtokbaadási eljárások tették ki, de voltak egyéb okból végrehajtott kilakoltatások is. Lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt 191, önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt 38, bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően 7, a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során pedig 82 kilakoltatás zajlott le.

Ha végrehajtásokat nézünk, akkor a teljes szám valamivel magasabb, 2405 idén. 2016-ban 3474, 2017-ben pedig 3667 kilakoltatás történt a nyilvántartás szerint.

Az adatok csak a rendőri erővel történő kilakoltatásokat mutatják, ezen kívül ott vannak azok is, akik önként elhagyják az ingatlan, hiszen tudják, hogy máskülönben kirakják őket. Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint havonta körülbelül 4-4500 otthonvesztésről beszélhetünk jelen pillanatban. Ennek hátteréről a moratórium lejártakor írtunk részletesebben.

Az Országgyűlés egyébként éppen kedden szavazta le az ellenzéki indítványt, hogy a lakhatási válsággal külön bizottság foglalkozzon a parlamentben. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?