16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Akár 300 milliárd forint is lehet Mészáros Lőrinc vagyona

2018.11.17. 17:19

Ahogy arról pénteken írtunk, lezárult az Mészáros Lőrinc féle Opus Global tőkeemelése, vagyis az a folyamat, amelyben Mészáros több, állami megrendelésekkel sikerre vitt  építőipari cégeit is integrálta tőzsdei óriásvállalatába, az Opus Nyrt.-be. Ez azt is jelenti, hogy olyan vállalatokat is felértékeltettek egy nagy tanácsadócéggel, a PwC-vel, amelyek értékére korábban csak becsléseink lehettek, most viszont ki fog derülni, hogy mennyit is érnek valójában. 

G7.hu számításai szerint Mészáros Lőrinc tőzsdei vagyona 210 és 213 milliárd forint között lehet. A portál cikke szerint ez kevesebb, mint az év elején, mivel azóta inkább estek az árfolyamok, de a volt felcsúti polgármester látható vagyona mégsem lett kisebb: a most felértékelt építőipari vállalatban megtartott kisebbségi tulajdonrésze további 57,4 milliárddal növeli az ország történetének leggyorsabban gazdagodó emberének vagyonát. A PwC szerint ugyanis közel 120 milliárd forintot érnek a Mészáros-vagyont megalapozó cégek, a Mészáros és Mészáros, valamint az R-Kord.

Mészáros Lőrinc ezen túl kiszervezte a Mediaworks-öt az Opus alól, és átrakta egy magáncégébe, a Talentisbe. A PwC értékelése szerint ez is ér tízmilliárd forintot. Hasonló mértékű vagyonra tett szert Mészáros Lőrinc a Mátrai Erőmű részesedésének eladásából, illetve a 10 százalékos kisebbségi részesedés megtartásából.

Ezen kívül is van még persze vagyona Mészárosnak, amire nem látott rá a könyvvizsgáló,  a Mészáros-vagyon egy jelentős része - a földek és más ingatlanok, az egyéb valószínűleg hozzá kötődő magántőkealapok, az egyelőre megtartott több tucatnyi cég, az ingóságok, a külföldi vállalkozások és a focicsapatok - továbbra is egy nagyon nehezen átlátható céghálóban van elrejtve, így ezek értékét még nagyságrendileg sem könnyű megbecsülni.

A Napi.hu 2018-as 100 leggazdagabb listáján Mészáros Lőrinc még 280 milliárd forintos vagyonnal amásodik helyen szerepel, míg az első helyen Csányi Sándor OTP vezér áll 320 milliárddal. Ha viszont a G7 jól számol, akkor az sem kizárt, hogy Mészáros letaszította Csányit a dobogó tetejéről.   • Tippek
  • Hírek