A szenátus nem támogatja a szaúdiak jemeni háborúját

2018.11.29. 07:11

Hiába a republikánus fölény, az Egyesült Államok szenátusa 63-37 arányban megszavazta, hogy nem támogatja Szaúd-Arábia jemeni katonai akcióit és lényegében kivonná saját erőit a polgárháborúba süllyedt országból – írta a BBC. A döntés szembe megy a Trump-kormányzattal, amely azután is kitartana legfontosabb arab szövetségese mellett, hogy egyre bizonyosabb: a szaúdi trónörökös közvetlen utasítására gyilkolták meg és tüntették el darabokban Dzsamal Hasogdzsit, a Washington Post szaúdi újságíróját az arab monarchia isztambuli konzulátusán.

Az amerikai külügyminiszter szerint továbbra sem állítható, hogy Mohamed bin Szalmán előre tudott a gyilkosságról, amelynek hangfelvételekkel alátámasztott bizonyítékait Törökország tárta a világ elé, újabb esélyt adva a NATO-n belül Washingtonnal összekülönbözött Ankarának, hogy erősítse pozícióit a térségben, és közeledésre bírja az Egyesült Államokat. A Fehér Ház mindeddig elutasította, hogy nemzetközi szankciókat vezessenek be Szaúd-Arábiával szemben – Trump ezt többek között egy – az éves magyar gazdasági teljesítmény háromszorosát kitevő – 417 milliárdos katonai szerződéssel indokolta, amelynek felmondása szerinte amerikai munkahelyek sokaságát szüntetné meg.

A szenátus döntésével szemben Mike Pompeo külügyminiszter és Jim Mattis védelmi miniszter azzal érvelt, hogy az amerikai kiképzők és a szolgálatok kivonása csak ront a 28 milliós Jemen polgárháborús helyzetén és csak nagyobb mozgásteret engedne a felkelőket támogató Iránnak.

A szavazás komoly figyelmeztetés a kormányzatnak, az év során ugyanis már volt hasonló kezdeményezés, akkor azonban az elbukott a szavazáson. A változást a Hasogdzsi-gyilkosság jelentette, amelyről szerdán a Szenátusban külön vita is folyt, de a külügy- és a védelmi miniszter nem tudták meggyőzni a felsőház többségét a kormány álláspontjáról.

„Meggondoltam magam, mert felháborítottak. Az a mód, ahogyan a kormány kezeli a helyzetet, elfogadhatatlan” – idézte a CNN Dél-Karolina republikánus szenátorát, Lindsay Grahamet, aki a Hasogdzsi-üggyel kapcsolatos kormányzati magyarázatokkal indokolta, miért szavazott az ellen, hogy az amerikaiak továbbra is részt vegyenek a szaúdiak melletti jemeni akciókban.

A szenátorok a CIA vezetőjét is meg akarták hallgatni – a szolgálatok véleménye is láthatóan szembe megy Trumppal a szaúdi trónörökös megítélésében a Hasogdzsi-ügy kapcsán –, de a kormányzat elutasította, hogy Gina Haspel részt vegyen a vitán.   • Hírek
  • Lakáshitel