Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Bank of England: A brit gazdaság nincs felkészülve a brexitre

2018.11.29. 12:27

A Bank of England kormányzója szerint a brit gazdaság nincs felkészülve a brit EU-tagság megszűnésére (brexit), különösen arra az esetre, ha Nagy-Britannia a Brexit feltételeiről szóló megállapodás nélkül távozik jövőre az Európai Unióból, ezért mindenképpen szükséges lenne egy átmeneti időszak a kilépés jövő márciusra várható dátuma után - írja az MTI.

Mark Carney a BBC rádiónak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: a brit jegybank felmérése szerint a brit vállalati szektor cégeinek nem egészen a fele kezdett egyáltalán hozzá készenléti tervek foganatosításához a megállapodás nélküli brexit esetére.

Carney szerint azonban a Brexit utáni átmeneti időszakra mindenképpen szükség lenne, függetlenül attól, hogy a brit EU-tagság milyen körülmények között szűnik meg. "Arra a kérdésre, hogy minden iparág, az ország teljes infrastruktúrája már most felkészült-e, a válasz legjobb tudomásunk szerint az, hogy nem" - fogalmazott a Bank of England vezetője.

A dolgok jelenlegi állása szerint amúgy a brit kormány és az EU vezetői pont arról állapodtak meg, hogy egy jövő márciustól nem lépne ki egyből és teljesen az unióból az Egyesült Királyság, helyette egy átmeneti időszak kezdődne 2020 decemberéig. A kérdés csak az, hogy ez a javaslat átmegy-e a brit parlamenten. Hogy milyen kockázatokat tartogat a brit kilépés, arról itt olvashat bővebben