Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Lassult a drágulás novemberben

2018.12.11. 09:38

2018. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Mivel októberben 3,8 százalék volt az infláció, ez viszonylag jelentős lassulást jelent az áremelkedésben. A Portfolio által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján 3,4 százalékos éves árindexre lehetett számítani, szóval az elemzők is magasabb inflációs adatra számítottak.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor az MTI beszámolója alapján elmondta: az átlagos fogyasztói árak havi csökkenését az okozta, hogy az üzemanyagokért 4,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni novemberben, mint az előző hónapban.

A 3,1 százalékos adat egy nyolc hónapja tartó emelkedő trend megszakadását, és öt hónapos mélypontot is jelent az éves árindex értékében.

KSH legfrissebb inflációs adataiból az derült ki, hogy az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára nőtt jelentős mértékben. 12 hónap alatt, 2017. novemberhez viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 4,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 19,6, a liszté 10,1, a kenyéré 5,4 százalékkal magasabb, a cukoré 16,2 százalékkal alacsonyabb lett.
  • A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 4,6 százalékkal nőtt, ezen belül a dohányáruké 6,2 százalékkal.
  • A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 11,6, a tűzifa 8,3 százalékkal. A benzinért és a gázolajért 7,2 százalékkal kellett többet fizetni.

Az év első tíz hónapjában átlagosan 2,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami rég nem látott magasságot jelentett: a drágulásról itt írtunk részletesebben.