Bernát, Felícia
13 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Szivek Norbert üzlettársai építhetnek lakóparkot a János-kórház fölött

IMG 5818
2018.12.12. 07:12
Gondolta volna, hogy van még a XII. kerület viszonylag belső részében, a János-kórháztól egy köpésre olyan zöld terület, ahová 54 lakásos lakóparkot lehet építeni? Pedig van, a Virányos úton, ahol várhatóan épül is majd ilyen lakópark, méghozzá a NER fontos figuráihoz köthető cégek közreműködésével.

A telek, amiről szó van, a Virányos út 9., amivel az önkormányzat és a szomszédos telkeket tulajdonló Honvédelmi Minisztérium már évek óta nem tudott mit kezdeni. Tavaly viszont sikerült eladnia 780 millió forintért egy cégnek, ami akkor még a lakáslottókról ismertté vált Carion tulajdonában volt, azóta viszont átkerült egy olyan cég tulajdonába, amelyet Szivek Norbert volt MNV-vezérrel szoktak együtt emlegetni. A Florion Invest Kft. 11 pályázó közül nyerte el a jogot, hogy megvásárolja a területet, igaz, egyedül ez a cég adott le érvényes pályázatot az önkormányzat tájékoztatása szerint. Ingatlanpiaci forrásaink szerint úgy kétmilliárd forint nyereséget lehet majd realizálni a 6 darab 9 lakásos házból álló lakóparkos projekttel.

A telek

A Virányos út, a Szilágyi Erzsébet fasor, a Kútvölgyi út és a Naposi út által határolt terület már jó ideje nagyrészt üresen áll, és már jó ideje nem tudnak vele semmit kezdeni a tulajdonosai, pedig elég kiemelkedő fekvésű ingatlan. A területnek nagyjából a negyede önkormányzati tulajdon, a maradék a honvédségé, és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében áll. Itt volt a honvédség Haditechnikai Intézete, itt működött a katonaság izotóp és biológiai laborja is, amíg pár éve el nem költözött, azóta pedig nem nagyon történt a telekkel semmi.

A kérdéses önkormányzati/honvédségi terület térképe egy önkormányzati dokumentumban. A lakópark a képen az IZ-XII/AI1-es kóddal jelzett telken épülne a tervek szerint.
A kérdéses önkormányzati/honvédségi terület térképe egy önkormányzati dokumentumban. A lakópark a képen az IZ-XII/AI1-es kóddal jelzett telken épülne a tervek szerint.
Fotó: Hegyvidéki Önkormányzat

Az önkormányzat 2001-ben kitalálta, hogy odaadná a Virányos úti telkeit a honvédségnek, cserébe egy, az állam tulajdonában lévő Pagony utcai ingatlanért, hogy aztán a honvédség csináljon vele azt, amit akar, de ez valamiért nem jött össze. Aztán 2014-ben a honvédség és a XII. kerület együtt próbálta eladni az ingatlanjait. Az XII. kerületben ellenzéki önkormányzati képviselők már ekkor is azt tippelték, hogy a privatizáció után lakóparkot építhetnek majd a környéken. A pályázat viszont akkor érdektelenségbe és érvénytelenségbe fulladt, talán azért, mert a közel 7 hektáros teljes terület, amelyen ráadásul itt-ott vannak is katonai létesítmények, egyben túl nagy vesződséget és kockázatot jelentett volna a befektetőknek. Végül 2016-ban az önkormányzat megunhatta a dolgot, mert meghirdette az egyik tulajdonában lévő telket, amit aztán 2017. március 9-én nyílt versenytárgyalás keretében el is adott.

A vevő Florion Invest Kft. a 16 202 négyzetméteres telekre hat házat tervez, egyenként kilenc lakással.

Az önkormányzat nemrég egy új építési szabályzatot is elfogadott, ami a környékre vonatkozik, bár nem egyértelmű, hogy erre miért volt szükség, mert az önkormányzat állítása szerint a terület beépíthetősége és egyéb paraméterek változatlanok maradtak.

A vevő

A Florion Invest Kft.-t 2017 februárjában jegyezték be, pontosan egy hónappal azelőtt, hogy egyedüli érvényes pályázatával elnyerte a telekvásárlás jogát a XII. kerületi önkormányzattól. A cég ekkor még a Bécsi út 25.-be volt bejegyezve, ma már a Hercegprímás utca 12.-be van. Ez a két cím eléggé fontos ahhoz, hogy tudjuk, kitől kihez került át a lakópark projekt.

  • A Bécsi út 25.-ben a Carion cégcsoport központja van.
  • A Hercegprímás 12.-ben pedig több, Szivek Norberthez, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezetőjéhez köthető vagy azokkal szoros üzleti partnerségben álló cég van bejegyezve, mint a Nones Holding, a CRH Invest és a Lexan Holding, ezek tulajdonában lévő cégek sorával együtt. No meg a Szivek a Szivekért alapítvány.

A Carion neve a Rogán Antal által kitalált és világra törvényhozott nemzeti otthonteremtési közösségekről, becenevén a lakáslottó konstrukcióról szóló cikkekből lehet ismerős az olvasónak. Ez a cég üzemeltet ugyanis egyedül ilyen lakáslottós közösségeket Magyarországon, ami nem teljesen véletlen, mert a törvényt Rogánék úgy írták meg, hogy az kb. csak a Carionra érvényes. Ezenkívül még arról is ismerős lehet a cég és annak Bécsi úti székháza, hogy egy teambuilding session alkalmával sikerült a cég üzleti tervével eltakarni az iroda földszinti ablakait, hogy ne lehessen belátni az irodába.

A Lexan Holding pedig több, Szivek Norberthez köthető ügyben került reflektorfénybe.

A cég vezetője az a Bolevácz Éva nevű ügyvéd, aki a 444 egy korábbi cikke szerint néha Szivek Norbert ügyvédjeként is feltűnik. Bolevácz előtt pedig tavaly tavaszig Bajor András Gyula volt a cég tulajdonosa, aki régóta üzlettársa Sziveknek több bizniszben. A Lexan társtulajdonos a CRH Invest nevű cégben Szivekkel. A CRH és a Lexan például együtt túrták ki a vezetést az Enefi Zrt.-ből, amelynek részvényeit az akkor Szivek Norbert vezette Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől szerezték meg.

De a Lexan más ügyekben is feltűnik, ennek a tulajdonában van például a Zahara Park Kft., amely a Duna Arénától északra építi a Danubio lakóparkot, és amely a vizes vb költségvetéséből még egy, a Rákos-patakon átívelő, közel félmilliárd forintos költségű gyaloghidat is kapott.

Ez a Lexan Holding vásárolta meg idén júniusban az amúgy 2017 elején alapított Floriont a Cariontól, a Virányos úti telekkel és projekttel együtt. A cég vezetője Komonczi Zsolt, aki a Lexan többi ingatlanos cégét is vezeti, és legalább egy olyan cégnek is tisztségviselője, amelyben Szivek Norbert is tulajdonos.

Hogy mikor is épülhet fel a lakópark, azt egyelőre még a telek tulajdonosa sem tudja. Bár ingatlanfejlesztő forrásoktól azt hallottuk, hogy a Florion árulja a projektet, Komonczi Zsolt az Index kérdésére azt mondta: egyelőre nem dőlt el, hogy eladják-e a területet a lakóparkok tervével együtt, vagy felépíti a Florion. A tervek már elkészültek, egyelőre az engedélyeztetési eljárás zajlik, az önkormányzat pedig nem árulta el, mikor lehetnek meg az engedélyek. Egyelőre Komonczi sem tudta megmondani, mikor kezdődne az építkezés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!