Lefelezte Ausztria a magyarok családi pótlékát

2018.12.15. 15:17

Már korábban írtunk arról, hogy Ausztria jelentősen átalakítja a családtámogatási rendszerének egy fontos elemét, a családi pótlékok összegét. Több mint százezer gyerek után fizetnek majd eddiginél kevesebb családi pótlékot. A januárban életben lépő változás károsultjai főként a kelet-európaiak, köztük a magyarok lesznek.

Az osztrákoknál most egységes a családi pótlék összege: a gyerek 3 és 9 éves kora között gyerekenként havi 121 eurót, azaz nagyjából 40 ezer forintnyi támogatást kapnak a családok (ez nem a családtámogatások egyéb összege, az több tételből áll össze). Magyarországon egy egygyerekes család havi 12 200 forintot, egy kétgyerekes gyerekenként 13 300 forintot, azaz összesen 26 600 forintot kap – előbbi család az osztrákoknál 3,3-szor több pénzre jogosult most (de utóbbi család is háromszor többet kap).

Ma már 38 700 magyar állampolgárságú gyerek után fizeti a 121 eurós családi pótlékot az osztrák államkassza (ez a legmagasabb szám, utánunk a szlovákok jönnek nagyjából 27 ezer gyerekkel, majd a románok és lengyelek 14-15 ezerrel). Összesen mintegy 125 ezer külföldi állampolgárságú gyerek után jár most családi pótlék, aminek teljes összege több mint havi 15 millió euró.

Az osztrák kormány már ez év elején – nem sokkal hivatalba lépése után – döntött arról, hogy újfajta módszerrel számítják ki a más uniós vagy EGT-tagállamban élő gyerekekre járó családi pótlékot. A változtatás lényege, hogy az egységes támogatást egy olyan differenciált rendszer váltja föl, ahol figyelembe veszik azt is, hogy ha valaki olyan állam polgára (és a gyereke ott is él), ahol az ausztriainál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek, akkor kevesebb legyen a támogatása, ha pedig olyanba, ahol magasabbak, akkor az eddiginél többet kapjon. Az új rendszert tavasszal fogadta el a bécsi parlament.

A heute.at osztrák hírportál most megírta azt is, hogyan változik januártól a családi pótlék összege. Arányaiban a legnagyobb vesztesek a bolgárok lesznek, akik családi pótléka 55 százalékkal havi 55 euróra csökken. A románok 51, a lengyelek 50 százalékot buknak, majd jönnek a magyarok 44 százalékos kurtítással. Ez azt jelenti, hogy a változtatás életbe lépésétől

havonta és gyerekenként 68,5 eurót (nagyjából 22 ezer forintot) kaphatnak

az osztrák államtól a magyar családok a Magyarországon élő gyerekeik utána. Ha a megspórolt pénzt felszorozzuk a támogatottak számával, azt kapjuk, hogy Bécs nagyjából havi 2 millió eurót (660 millió forintot) spórol meg a magyar családokon. Ezzel abszolút értékben a magyarok lesznek az osztrák változás legnagyobb vesztesei – bár még így is gyerekenként csaknem 10 000 forinttal többet kapnak az osztrák államtól, mint a magyar családi pótlék összege.

Az indexálás bevezetésével nyolc ország állampolgárai járnak rosszabbul, tíz országé pedig jobban – derül ki a heute.at által közzétett táblázatból. Azonban ez igen csalóka mutató, mivel alig élnek  Ausztriában olyan ország állampolgárai, akik jobban járnak a változással. Az izlandiak például 42 százalékkal több pénzt, havi 172,7 eurót kapnának gyerekenként az osztrák államtól – csakhogy történetesen egyetlen izlandi gyerek után se fizetnek most ilyen támogatást. 

Az új rendszerben összesen csak nagyjából 400 gyerek családi pótléka lesz magasabb az eddiginél, vagyis több mint 124 ezer gyereké csökkenni fog, derül ki az osztrák lap adataiból.  • Tippek
  • Biztosítás