21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Magyar családokon spórolna az osztrák kormány

2018.01.04. 16:05

A családtámogatási rendszer átalakítása, a külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadások lefaragása az új osztrák kormány, az ÖVP-FPÖ páros egyik első döntése. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket is érint – ennyinek a szülei dolgoznak Ausztriába bejelentve, és fizetik ott a járulékokat.

A Der Standard és a Kurier cikkei szerint a Sebastian Kurz vezette kormány azt tervezi, hogy újfajta módszerrel számítják ki a más uniós vagy EGT-tagállamban élő gyerekekre járó családi pótlékot. A Der Standard szerint 2016-ban 132 000 gyerek után 273 millió eurót fizetett ki az osztrák állam ilyen jogcímen, és a kormány most 114 milliót szeretne megspórolni az intézkedéssel (ez a 2016-os kifizetések több mint 40 százalékát jelenti). Az új kormány családügyi minisztere, az ÖVP-s Juliana Bogner-Strauß már korábban beszélt arról, hogy nem fenntartható, hogy olyan országokban is ugyanannyi pénz járjon az osztrák államtól egy gyerek után, mint Ausztriában, ahol az osztráknál jóval alacsonyabbak a megélhetési költségek.

A Kurier által közölt térképből az is látható, hogy az intézkedésnek Magyarország lesz a legnagyobb vesztese: a 273 millióból 80 millió ide érkezett 2016-ban. Igaz, a szlovákok szorosan mögöttünk vannak (63 millió euró), aztán a lengyelek és a románok jönnek 38 és 32 millióval. Ha az arányszámokat a magyar kifizetésekre fordítjuk, akkor a 80 milliónyi ide érkező euróból 32-33 milliót (forintra átszámolva valamivel több mint tízmilliárdot) spórolna meg Bécs.

Ausztria egyébként évi 4,4 milliárd eurót költ családi pótlékra, ami 19 éves korig jár, és életkortól függően gyerekenként 112-162 euró (35-50 ezer forint). A Kurier cikke szerint az új indexálással főleg a magyarok, a lengyelek, a románok és a szlovákok járnak rosszul – és példaként fel is sorolják, hogy nálunk 39, a lengyeleknél 28, a szlovákoknál 24, a románoknál 20 euróra jön ki a családi pótlék havi összege.

Az osztrák lap egyébként már a cikk bevezetőjében arról ír, hogy az intézkedés várhatóan erős ellenállásba ütközik Magyarországon. És, bár ezt nem írják, a dolog pikantériája, hogy mindezt egy olyan kormány fogadná el, amelynek mindkét pártja Orbán Viktor erős szövetségesének tűnik – legalábbis a menekültpolitikában elfoglalt álláspont miatt.